60 woorden die de wereld veranderd hebben

7 juni 2014
60 woorden die de wereld veranderd hebben
De dag na 11 september 2001 werd in een achterkamertje van het Witte Huis door een jurist een zin van 60 woorden op papier gezet. Gevolg: De president mag zélf beslissen wie hij gevangen zet, wie hij martelt en wie hij vermoordt.

Door in te stemmen met die ene zin gaf het Amerikaanse congres president Bush én in een moeite ook alle volgende presidenten het recht om het even wat te doen met om het even wie die volgens hen iets te maken had met de aanslagen van 9/11.

De president mag zélf beslissen wie hij gevangen zet, wie hij martelt en wie hij vermoordt. Waar ook ter wereld. Het is maar dat u het weet.

En wat meer is: in die ene zin van 60 woorden staat geen halve lettergreep die toelaat een einde te maken aan die Eeuwigdurende War On Terror.

Als je iedereen voor altijd de oorlog verklaart, hoe weet je dan wanneer je gewonnen hebt? Wie moet zich overgeven? Wat zou er in een vredesverdrag moeten staan? Hoeveel mensen moet je doden voor je je weer veilig voelt? Waar houdt het op? En wat vinden ze bij de VN van dat ene zinnetje? Mogen wij bij ons ook zo'n wet goedkeuren? 

Tomas Baum van het Vredesinstituut van het Vlaams Parlement bekijkt de mogelijkheden.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Tomas Baum