600.000 beeldjes in Ieper vertrekken vanaf vandaag naar alle windstreken

15 november 2018
© Belga
De 600.000 beeldjes van klei, die ruim een half jaar in Ieper hebben gelegen als aandenken aan de Eerste Wereldoorlog, worden vanaf vandaag gratis weggegeven. Het kunstproject "Coming world remember me" van Koen Vanmechelen wordt daarmee officieel ontmanteld. VRT NWS-journaliste Kristien Bonneure was een van de vele duizenden makers. Ze ging ook op zoek naar het oorlogsslachtoffer waarmee ze via een beeldje gelinkt is.

Wat er de afgelopen vier jaar is gebeurd zou je “crowd-kleien” kunnen noemen. Alles samen hebben 180.000 mensen meegewerkt. Het resultaat: 600.000 mensjes van gebakken klei, evenveel als er Belgische slachtoffers waren van de Eerste Wereldoorlog: militairen en burgers. Nu kan iedereen een beeldje ophalen in het provinciaal domein De Palingbeek in Ieper, ook wie er zelf geen heeft gemaakt.

Afhalen met respect, niet verkopen

De voorbije dagen trokken al veel mensen gewapend met een lege zak naar de Palingbeek. "Iets gratis uitdelen, dat trekt altijd veel volk aan", zegt een vrijwilliger. Maar respect is wel geboden: ten slotte staat elk figuurtje van klei symbool voor een dode. "Niet over de beeldjes lopen en ook niet doorverkopen", waarschuwt gedeputeerde Myriam Vanlerberghe. Kunstenaar Koen Vanmechelen voegt eraan toe: "Vanaf nu is iedereen die een beeldje meeneemt een museum op zich." Hij koestert de stille hoop dat ooit, over 50 of 100 jaar, een curator de beeldjes weer eens bijeen zal brengen.

Herdenken, helpen, reflecteren, verbinden: dat was de bedoeling van “Coming world remember me” van Vanmechelen. Dat "het project geleefd heeft, dat het mensen verbonden heeft, dat het mensen heeft doen nadenken over oorlog en vrede" vindt intendant Jan Moeyaert van blijvende waarde. Ik vond het een heel bijzondere, tastbare manier om stil te staan bij de Eerste Wereldoorlog en bij het vredespotentieel vandaag.

Beluister het interview met Kristien Bonneure in 'De Ochtend':

Meer info en het hele verhaal van Kristien Bonneure vind je op vrtnws.be

Lees ook: