65-plussers hielpen Joachim Coens aan overwinning, kersverse CD&V-voorzitter belooft nieuwe mensen te lanceren

17 december 2019
© Belga
De oudere generatie en de leden uit West-Vlaanderen hebben Joachim Coens tot voorzitter van CD&V gekroond. Dat blijkt uit een steekproef bij ruim 1.600 CD&V’ers, uitgevoerd door de UGent. Als het aan de leden jonger dan 65 had gelegen, was tegenstander Sammy Mahdi voorzitter geworden.

Goed tien dagen geleden schopte havenbaas Joachim Coens het nipt tot voorzitter van CD&V. 53 procent van de leden verkozen hem boven jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Op veel vlakken verliep de voorzittersstrijd hoffelijk, en veel inhoudelijke verdeeldheid was er niet. Maar een steekproef van vier onderzoekers aan de UGent geeft een heel ander beeld.

Hoffelijke strijd, interne verdeeldheid

Als het aan de jongere generaties en de CD&V’ers uit Antwerpen of Vlaams-Brabant had gelegen, dan was Mahdi, en niet Coens voorzitter geworden. 6 op de 10 leden ouder dan 65 stemde in de tweede ronde op Coens, toont de online bevraging bij 1.644 CD&V-leden (meer dan 22.000 van de ongeveer 50.000 leden stemden uiteindelijk in de tweede ronde). Bij de jongere generaties is het stemgedrag net omgekeerd.

Dat de jongste generatie vooral op jongerenvoorzitter Mahdi stemde, hoeft niet te verbazen. Maar ook bij de 35-plussers haalt hij de bovenhand. Omdat meer dan de helft van de leden bij CD&V ouder is dan 65, gaf de oudere generatie echter de doorslag. 

Vernieuwing

Dat kan een probleem zijn voor de vernieuwing die Coens bij CD&V wil brengen, zegt professor politieke wetenschappen Bram Wauters. “De manier waarop bijvoorbeeld Conner Rousseau bij SP.A zijn voorzitterschap invult, maakt de vernieuwing bij die partij heel zichtbaar: in onder andere woordgebruik en kledij. Het wordt een uitdaging voor Coens om de vernieuwing even tastbaar te maken.”

Coens doet meteen een geste in die zin. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 zullen minstens in Antwerpen en Gent “nieuwe mensen” de lijst trekken, zegt hij. Dat betekent meteen dat Mieke Van Hecke dat in Gent niet meer zal doen. Sammy Mahdi kan ook rekenen op “ruimte in de partij”, aldus Coens: “Sammy is een klasbak, een talent en moet een zichtbare plaats in de christendemocratie hebben”, al is nog niet duidelijk op welke functie Mahdi mag rekenen.

West-Vlaanderen kiest Coens

Ook op regionaal vlak stemden de CD&V-leden uiteenlopend. In West-Vlaanderen, Coens’ thuisbasis, stemde 64 procent van de leden op de havenbaas. “Mogelijk speelt de invloed van kopstuk Hilde Crevits daar ook een rol”, zegt Wauters, “maar dat is niet onderzocht. Bovendien scoorde in de eerste ronde elke kandidaat in zijn of haar eigen provincie zeer goed.”

Meer cijfers? Meer info? Volg het op vrtnws.be

Beluister het gesprek met professor politieke wetenschappen Bram Wauters via Radio 1 Select. (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'