Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

7 Vlaamse gemeenten willen statiegeld op blik en plastic

zo 14 jan. - 11:11

Statiegeld op drankblikjes en plastic flessen. Het is waar de Statiegeldalliantie in Vlaanderen en Nederland al een tijdje voor ijvert. Vandaag hebben 7 Vlaamse steden en gemeenten bekend gemaakt dat ze zich bij de alliantie hebben aangesloten. Een primeur voor Vlaanderen.
"Blikjes en flesjes worden vaak gekocht als mensen onderweg zijn en belanden in de berm."

De Statiegeldalliantie groepeert meer dan 100 Vlaamse en Nederlandse organisaties en bedrijven.  In statiegeld zien zij de oplossing voor het probleem van zwerfvuil, dat de Vlaamse gemeenten jaarlijks meer dan 100 miljoen euro kost.  Als mensen hun lege drankblikjes en PET-flessen kunnen inruilen tegen geld, dan zullen die niet zo snel op de straat belanden, zo luidt de redenering. De som die ze terugkrijgen moeten ze dan wel eerst betalen bij aankoop.

Limburg geeft het voorbeeld ...

In Nederland hadden zich eerder al een 20-tal steden en gemeenten bij de Statiegeldalliantie aangesloten, waaronder Amsterdam, Breda en Utrecht.

Nu komen er 7 Vlaamse steden en gemeenten bij: Halen, Hamont-Achel en Hasselt in de provincie Limburg,  Haacht in Vlaams-Brabant, Laakdal en Zoersel in Antwerpen, en Tielt in West-Vlaanderen.

... 12 Vlaamse organisaties volgen

De Statiegeldalliantie is niet alleen uitgebreid met Vlaamse 7 gemeenten, ook 12 Vlaamse organisaties hebben zich bij de alliantie aangesloten. Consumentenorganisatie Test Aankoop en de vrouwenorganisatie van de Belgische Boerenbond KVLV waren er al eerder bij. Nu zijn er onder meer ook nog natuurorganisatie Natuurpunt en het muziek- en theaterfestival Ubuntu bij gekomen.

Blikjes en flesjes worden vaak gekocht als mensen onderweg zijn en belanden in de berm

Tom Zoete, woordvoerder van de Statiegeldalliantie, is blij met de nieuwkomers. Hij hoopt dat andere Vlaamse steden en gemeenten hun voorbeeld zullen volgen. "Blikjes en flesjes worden vaak gekocht als mensen onderweg zijn", vertelt hij in De Ochtend. "Dat is ook de reden waarom we ze terugvinden in bermen en langs straatkanten. Thuis zouden mensen ze kunnen weggooien in de blauwe pmd-zak. Maar als ze onderweg zijn, hebben ze die niet bij de hand". 

Rotzooi

Blikjes en flesjes die op straat of in de berm belanden: daar kunnen ze in Hasselt over meespreken. "Op de grote ring hebben we afgelopen jaar 13 ton zwerfvuil opgeruimd", zegt schepen voor Leefmilieu Joost Venken (Groen) in De Ochtend. "Dat heeft ons 35.000 euro aan werkuren gekost. Wij hopen dat de Vlaamse regering gehoor geeft aan onze oproep en het statiegeld snel invoert. Want uiteindelijk zijn het de steden en gemeenten die de rotzooi moeten opruimen".

Op de grote ring hebben we 13 ton zwerfvuil opgeruimd. Dat heeft ons 35.000 euro aan werkuren gekost

Vlaams minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvliege (CD&V)  heeft zich in het Vlaams Parlement al meermaals uitgesproken voor statiegeld. De Statiegeldalliantie hoopt dat de andere regeringspartijen N-VA en Open VLD haar zullen steunen.

Herbeluister het fragment hier vanaf 1.11 uur.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet