70 procent van cipiers niet aan het werk: "Minister van Justitie komt zijn engagement niet na"

2 februari 2018
Meer dan 70 procent van de Vlaamse cipiers is vanochtend niet aan het werk gegaan. Zij voeren tot morgenochtend actie tegen het personeelstekort. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) begrijpt het "ongeduld", maar benadrukt dat er werk wordt gemaakt van aanwervingen.

Om 22 uur gisterenavond gingen de cipiers van alle Belgische gevangenissen van start met hun 32-urenstaking. Concreet voeren ze actie tegen het personeelstekort in de gevangenissen. "Minister van Justitie Geens komt zijn engagement niet na", zei Robby De Kaey van ACOD gisteren. "Hij beloofde 7.075 personeelsleden voltijds in de bewaking, nu wil hij er nog maar 6.825 aanwerven. Dat kan niet, dat is woordbreuk.

Luister naar de volledige reactie van Robby De Kaey:

Ondertussen wordt duidelijk dat de staking in Vlaanderen massaal wordt gevolgd. Afgelopen nacht viel het nog mee, toen kwam zo'n 30 procent van de cipiers niet opdagen. Maar vanochtend was dat aantal al gestegen naar meer dan 70 procent. In Leuven Centraal en Brugge heeft zelfs 90 procent van de cipiers het werk neergelegd. In Ruislede is daarentegen iedereen aan het werk gegaan. Cijfers over Wallonië zijn er voorlopig nog niet.

Omdat er zoveel cipiers niet aan het werk zijn gegaan, moet de politie bijspringen. Vanochtend zijn er verspreid over heel Vlaanderen 81 agenten naar de gevangenissen getrokken.

Begrip voor ongeduld

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) begrijpt het "ongeduld" van de cipiers, maar benadrukt dat er wel degelijk extra cipiers worden aangenomen. "In de tweede helft van vorig jaar is het te traag gegaan, dat heb ik ook toegegeven aan de vakbonden. Maar het budget is er nu. We gaan het zo snel mogelijk inhalen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Beluister de reactie van Koen geens in De Ochtend:

De minister benadrukt dat er sinds 2016 al meer dan 7.000 aanwervingen zijn geweest. "Daar komen er nu nog 120 bij. Daarnaast ben ik ook van plan om elke maand evenveel mensen aan te werven als er vertrekken."

"Ik hoop dat we volgende week tot een akkoord kunnen komen met de vakbonden, maar we moeten afwachten", besluit Geens.

Meer lezen? Wat is er aan de hand in onze gevangenissen? En wat doet minister Geens?

Bron: vrtnws.be