71°10'21"N, 25°47′40"E

7 mei 2021
Het meest noordelijke punt van het Europees continent. De Noordkaap. Je zou de Noordkaap de einde van de wereld kunnen noemen, een plek doordrongen van romantiek, opwinding en verlangen. Michael Van Peel is er naartoe gereden op zijn oude Vespa. Vierduizend kilometer heen, vierduizend kilometer terug.

De waarheid is dit: de laatste etappe van de route naar de Noordkaap is een tien kilometer lang doodlopende stuk asfalt dat eindigt op een parking. Je moet er een ticketje kopen, dertig euro. En er hangt altijd mist. O, nog een weetje dat de romantiek stuk slaat: de Noordkaap is niet eens de meest noordelijke plek van het Europese continent. Knivskjellodden, een schiereilandje even verderop, ligt 1450 meter dichter bij de Noordpool dan de Noordkaap.

En toch gaat er van de Noordkaap een mythische aantrekkingskracht uit die Knivskjellodden ontbeert. Uit alle hoeken van de wereld reizen mensen naar de Noordkaap om er op de rand van de wereld te staan. Eén van hen is Michael Van Peel. Hij is met zijn oude Vespa in drie weken tijd vierduizend kilometer noordwaarts getuft. Op zoek naar verhalen. 

De parking aan het eind van die doodlopende, tien kilometer lange weg naar de Noordkaap, is een verzamelplaats van eigenaardige reizigers en ongewone voertuigen. Asfaltvreters, wereldreizigers, dromers, techneuten, kick-verslaafden, pantoffelhelden, wereldontvluchters. Ze komen er aan op een Vespa, per fiets of op een step, in een oldtimer of een Tesla of een Unimog. 

Michael Van Peel was een van hen en heeft hun verhalen genoteerd in Nordkapp Stories. Ideaal voor het type reiziger dat graag thuis blijft, en reist in zijn hoofd, in de zetel, met een boek en een drankje en warme voeten.

Beluister het volledige gesprek :