8 op de 10 studenten verpleegkunde na coronacrisis nog altijd blij met keuze

16 juni 2020
© jeshoots.com (via Unsplash.com)
Meer dan 8 op de 10 studenten verpleegkunde staat achter zijn of haar studiekeuze. Dat blijkt uit een rondvraag van de UZ Gent en het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde aan de UGent in samenwerking met de vakgroep ontwikkelingspsychologie bij zo'n 1.000 studenten verpleegkunde tijdens de coronacrisis.

De afgelopen maanden waren voor veel studenten verpleegkunde een stevige vuurdoop, aangezien ze vaak stage moesten lopen in bijzondere omstandigheden.

76 procent van de studenten is nog steeds gemotiveerd voor de job en vindt de studie persoonlijk belangrijk en interessant. Toch zijn er ook studenten die tijdens de coronacrisis twijfelden. 12 procent denkt na over een andere studierichting. 6 procent heeft tijdens de crisis beslist om uit de opleiding te stappen.

“Een opleiding verpleegkunde start je best vanuit een intrinsieke interesse voor het beroep", licht Veerle Duprez toe, verplegingswetenschapper aan het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde aan de UGent. “Economische beweegredenen of jobzekerheid zijn niet voldoende. Studenten met die laatste drijfveer zien we nu sneller afhaken.”

De onderzoekers zagen tijdens de crisis ook dat de helft van de studenten een stage deed waar hij of zij pal achterstond. Studenten die overtuigd startten aan de stage, konden volgens de onderzoekers zo de meerwaarde voor hun beroepskeuze ervaren.

Beluister het gesprek met Veerle Duprez in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: