8 tips om je kind te beschermen tegen verdachte chatters

10 december 2015
Kinderen en jongeren kunnen de gevaren van de sociale media niet goed inschatten. Dat werd pijnlijk duidelijk uit de reportage van Koppen: "Mag ik je vriend worden?". De redactie van Koppen zette enkele tips op een rij om je kind te beschermen tegen verdachte chatters.

In de reportage "Mag ik je vriend worden?" deed Phara de Aguirre zich voor als Thomas Geys, een 14-jarige jongen. Op die manier probeerde ze contacten te leggen met jonge tieners.

Met succes trouwens. Tieners gingen zonder probleem op een vriendschapsverzoek van die Thomas in. 10 meisjes lieten zich zelfs verleiden tot een afspraak.

Maar hoe kan je je kind beschermen tegen dit soort verdachte kinderlokkers?

 

8 tips om je kind te beschermen tegen verdachte chatters

1.Bespreek het fenomeen 'grooming' met je kind. Leg uit wat het is en wijs hen op het manipulatieve karakter van de dader en zijn of haar activiteiten.

2.Waarschuw voor de risico's van een persoonlijke ontmoeting. Als ze dan toch willen afspreken nemen ze best iemand mee en doen ze dat best op een openbare plaats waar veel mensen zijn.

3.Leer hen 'nee' te zeggen en weg te klikken als iemand hen 'benadert' op een manier die ze niet prettig vinden.

4.Vertel dat ze met iemand moeten praten (met jou bijvoorbeeld) als ze iets gezien of meegemaakt hebben waar ze zich ongemakkelijk bij voelen.

5.Spreek af dat ze geen foto's en filmpjes op het internet plaatsen, waar ze later spijt van zouden kunnen krijgen of die als een seksuele uitnodiging geïnterpreteerd kunnen worden. Raad ook seksuele suggestieve nicknames of e-mailadressen af.

6.Leg uit waarom ze nooit telefoonnummers en adressen aan onbekenden mogen doorgeven.

7.Zorg dat je af en toe in de buurt bent als je kind online gaat. Je kind in de zetel met de tablet of smartphone? Helemaal prima ! Enkel online als ze alleen in hun kamer zijn? Toch niet zo'n goed idee.

8.Laat je kind de tips om een verdachte chatter te herkennen lezen

Bron: Koppen

 

Lees ook:

Maak jij je zorgen over kinderlokkers op het internet?

Uitzending van 'Koppen' verboden: censuur of imagoschade?

 

Foto © Pixabay.com

Radio 1 Select