89 procent van de mensen regelt dagelijks privézaken op het werk

29 mei 2019
Uit een recente bevraging in Amerika blijkt dat 89 procent van de mensen dagelijks privézaken regelt op het werk. Een opvallende conclusie uit het onderzoek: dat is een goede zaak. Marijke Verbruggen van de onderzoekseenheid Werk en Organisatiestudies aan de KU Leuven vertelt hoe dat zit.

Stiekem een vakantie boeken, de loodgieter bellen of webshoppen op het werk, doet u dat wel eens? Dan bent u niet de enige.

Uit een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Office Pulse blijkt dat 89 procent van de mensen dagelijks privézaken regelt op het werk. “Vaak gaat het om kleine zaken die de combinatie van werk en privéleven gemakkelijker maken”, vertelt Marijke Verbruggen van de onderzoekseenheid Werk en Organisatiestudies aan de KU Leuven in Nieuwe Feiten.

Er zijn verschillende perspectieven. Eén ervan is dat het niet altijd goed is, zeker wanneer het om een lange 'pauze’ gaat. “Wanneer mensen meer dan een uur besteden aan privézaken op het werk, kan dat ten koste gaan aan hun productiviteit”, aldus Verbrugge.

Toch is dat niet altijd het geval. “Je hebt ook mensen die gewoon even een pauze nodig hebben en die dan naar het internet grijpen om kort iets voor hun privéleven te gaan doen. En in die gevallen kan het net positief zijn voor de productiviteit”, gaat ze verder.

Als mens kunnen we niet 100 procent van de tijd optimaal geconcentreerd blijven. We hebben af en toe dipjes en in die dipjes kan een pauze helpen om terug de energie te vinden om nadien beter opnieuw aan de slag te gaan.

Vroeger was het belangrijk om de volle 8 uur aan je bureau te zitten. Nu kijkt men daar volgens Verbrugge anders naar. “We zijn steeds meer aan het evolueren naar een output-gerichte stijl van management. Men kijkt vooral naar wat je gedaan hebt en waar je het gedaan hebt of hoe je het gedaan hebt maakt in meer en meer functies niet meer zoveel uit”.

“Daarnaast zien we ook dat die acht uur per dag niet meer zo afgebakend is voor heel veel mensen.We grijpen na de werkuren ook terug naar een laptop of smartphone om nog iets voor het werk te doen. En het is niet onlogisch dat wanneer je je werktijd verlengt en ook in de privé met je werk bezig bent je af en toe compenseert door tijdens je werkuren ook iets voor je privéleven te gaan doen”.

Beluister het volledige gesprek: