9 op de 10 leerkrachten betalen klasmateriaal uit eigen zak

19 augustus 2016
Negen op de tien leerkrachten in het kleuter- en lager onderwijs investeren zelf in schoolmateriaal. Dat blijkt uit een rondvraag van het COV, de grootste vakbond van het basisonderwijs in Vlaanderen. Over het hele schooljaar betalen onderwijzers zo ruim 260 euro uit eigen zak. Het COV vindt dat alles behalve normaal en vraagt de overheid om de besparingen op het werkingsgeld van de scholen te stoppen.

Binnen twee weken verwelkomen opnieuw honderden leerkrachten hun leerlingen in de klas. En dan wordt verwacht dat het klaslokaal er origineel en fris uitziet. Bijna 70 procent van de leerkrachten betaalt zelf voor allerhande spulletjes om hun klas in te richten. Ook investeren heel wat leerkrachten uit eigen portefeuille in knutselmateriaal. En bij meer dan de helft vloeien zelf verdiende euro's ook naar didactisch materiaal en boeken.

Het gaat dan bijvoorbeeld over materiaal om de fijne motoriek te trainen, om kinderen die moeilijk schrijven met hun vingers oefeningen te laten doen. Er zitten ook puzzels bij, smartgames en een heleboel materiaal dat nodig is voor de ontwikkeling van kinderen
Marianne Coopman van het COV

Kleuterleidster juf Lies staat al meer dan 30 jaar voor de klas. Ook zij betaalt af en toe spullen voor haar klas uit eigen zak. "Vroeger, in het begin toen ik werkte, kocht ik heel veel zelf. Tot mijn man zei: "Waarvoor ga je eigenlijk werken?" Nu koop ik al wat minder, maar af en toe kan ik het niet laten. Zoals een heel mooi prentenboek, of een poppenkast. Die dingen koop ik nog wel zelf dan."

Prachtig dat leerkrachten zo gedreven zijn, klinkt het bij het COV. Maar het is geen normale situatie. "Al een aantal jaren worden de werkingsmiddelen voor het basisonderwijs niet meer geïndexeerd. Het wordt voor scholen steeds moeilijker om rond te komen. Leraren investeren dan maar zelf om kwaliteit af te leveren", zegt algemeen secretaris Marianne Coopman. Volgens het COV evolueren ook de werkingsmiddelen voor ICT niet mee en moeten leerkrachten ook daar zelf in investeren. En dan zijn er nog de "ontelbare spullen" die leerkrachten van thuis meebrengen om op school te gebruiken.

De christelijke onderwijs bond vraagt dat de overheid de besparingen stopzet en opnieuw investeert in goed basisonderwijs. "Als we willen streven naar het best mogelijke onderwijs voor al onze kinderen, is het niet meer dan normaal dat we daar ook voldoende in investeren."

Bron: deredactie.be