Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Artikel

Advocaat Walter Van Steenbrugge: "Ik zie het als mijn plicht om slachtoffers van misbruik in de Kerk te laten zien hoe zeer ze zijn bedrogen"
Advocaat Walter Van Steenbrugge voert al heel zijn leven een vurige strijd tegen onrecht en machtsmisbruik. Onlangs was hij te zien in de documentaire ‘Godvergeten’, waarin hij vertelt over misbruik binnen de katholieke kerk. Ook in zijn aankomende boek ‘Operatie Kerk’ kaart hij het onderwerp aan.

24 september 2023

Wat is jouw suggestie voor het ontbreekwoord?

Ontbreekwoorden? Dat zijn woorden die nog niet bestaan, maar dat wel zouden moeten doen. Help jij Rick de Leeuw met zijn zoektocht?

De nieuwe opdracht

Select

Ex-gedetineerde over 48 urenstaking in de gevangenissen: "Niet veel nodig om de boel te doen ontploffen"
Het gevangenispersoneel in ons land heeft het werk neergelegd. Volgens de vakbonden is het grote probleem de overbevolking. Dit leidt tot agressie en gefrustreerde gedetineerden. Nick De Ridder is ex-gedetineerde en al 7 jaar terug vrij. Hij maakte zelf enkele stakingen mee. "Het is dan vooral op cel blijven, en het bezoek valt dan ook weg." Ook over de overbevolking kan De Ridder meespreken: "Er zijn te weinig bedden voor te veel gedetineerden. Soms moet je op de grond slapen." Hoe kon De Ridder uiteindelijk re-integreren? Luister naar zijn getuigenis.

25 september 2023

8 min

Artikel

Kleren van Sanda Dia per ongeluk in 2020 al vernietigd: "We hebben een fout gemaakt"
De familie van Sanda Dia heeft anderhalve week geleden een telefoontje gekregen van Slachtofferhulp met de vraag of ze de kleren terug wilden die hij droeg tijdens de dramatisch afgelopen studentendoop. De familie stemde toe, maar achteraf blijkt dat die kleren al in 2020 vernietigd werden. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis. "We hebben een fout gemaakt", zegt procureur Guido Vermeiren in 'De Ochtend'.

25 september 2023

Artikel

Christophe Vandegoor over fusiegeruchten Jumbo-Visma & Soudal-Quick Step: "Enorme verrassing"
Het nieuws beheerst sinds gisteravond Radio Peloton: het Nederlandse magazine Wielerflits bracht het bericht dat de top van Jumbo-Visma praat met de top van Soudal-Quick Step over een fusie. Hoe kijkt onze wielerexpert Christophe Vandegoor ertegenaan?

25 september 2023

Artikel

Waarom spelen mensen vals? En hoe werkt dat in ons brein?
Elke dag krijgen we de kans om te liegen of om vals te spelen. Toch zijn er mensen die vaker oneerlijker zijn dan anderen. Volgens cognitief psycholoog Maarten Boksem (Erasmus University Rotterdam) zit het verschil in hoe gevoelig mensen voor beloning zijn. “In de hersenen zien we heel andere gebieden oplichten.”

25 september 2023

Luistertip

Classic Stories

Anne-Sophie Ooghe over 'The Reminder' van Feist: "Het is een plaat over de liefde, en de pijn die ermee gepaard gaat"

25 september 2023

Luister nu

Podcasts

Ontdek al onze Radio 1-podcasts. Je vindt ze ook op VRT MAX.

Voorproevers
Viva Lanoye

Mistlicht

Over wat dementie met een mens doet. Op de Instagram van Sven Speybrouck staat een foto van zijn mama. Het beeld is wazig. Dat was zij toen ook al. Het moet rond die tijd geweest zijn dat stilaan duidelijk werd dat ze dementie had. Ergens in de mist in haar hoofd zijn moeder en zoon elkaar kwijtgeraakt. Zovele jaren later is die foto van zijn mama het vertrekpunt van een zoektocht naar wat dementie met een mens doet. Sven vertrekt van aan de keukentafel van zijn moeder en gaat op zoek naar lotgenoten. Een podcast ism Cera, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Alzheimer Liga Vlaanderen.

Luister nu

Meest recente fragmenten

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet