Assita Kanko wil meer sisterhood in de politiek

7 januari 2018
Volgens politica Assita Kanko moeten vrouwen meer samenwerken in de politiek. “We kennen de MeToo-verhalen, maar stoppen bij de diagnose, in plaats van de symptomen te verhelpen en de problemen structureel aan te pakken."

Assita Kanko, gemeenteraadslid voor de MR in Elsene, heeft Polin opgericht: een nieuw forum voor vrouwen in de politiek, over alle partij- en taalgrenzen heen.

“We moeten meer vrouwen aan de macht krijgen”, zegt de initiatiefneemster. “Tien procent van de wereldleiders zijn vrouwen, 90 procent mannen. De wereld telt nochtans minstens 50 procent vrouwen.”

We kennen de MeToo-verhalen. Stoppen bij de diagnose is niet genoeg

“Na al het seksisme, de MeToo-campagne, is het nu tijd om iets te veranderen. We horen de verhalen van wat vrouwen moeten ondergaan binnen een omgeving waar macht is. Vaak stoppen we bij de diagnose. De diagnose is niet genoeg: nadien moet je iets doen. Niet alleen om de symptomen te verhelpen, maar om structureel dingen te veranderen.”

Solidariteit tussen vrouwen

“Polin wil meer vrouwen aan de macht: vrouwen de ruimte geven om elkaar te leren kennen, van elkaar te leren, elkaar te steunen. Om samen de politiek te veranderen.”

“Solidariteit tussen vrouwen in de politiek is nodig. Ze werken niet samen. Ze praten niet genoeg met elkaar, ze zijn heel snel naar huis om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen.”

Vrouwen in de politiek houden de deur op toilet altijd dicht, dat moet veranderen

“De mannen gaan heel lang op toilet staan babbelen. Als vrouwen staan wij niet naast elkaar op toilet, zoals mannen: de deur is altijd dicht.”

“Mannen kunnen dat wel, ze hebben wat meer tijd, gaan achteraf een biertje drinken. Vrouwen kennen elkaar niet. Ze kunnen het foute idee hebben dat de concurrentie vriendschap en solidariteit tegenhoudt. Dat is niet waar. Samen kunnen we juist veel sterker zijn.”

Politiek engagement

“Zelf ben ik opgegroeid met het idee dat elke burger een verantwoordelijkheid heeft. Ik ben van Burkina Faso afkomstig, alle Burkinezen zijn politiek geëngageerd.”

Ik wil dingen kunnen veranderen, in plaats van te vragen om ze te veranderen

“In het begin wou ik onderzoeksjournalist worden. Maar toen mijn mentor, een goede vriend, vermoord werd – waarschijnlijk door de regering – heb ik de beslissing genomen om mij politiek te engageren. Zo kun je dingen veranderen, in plaats van te vragen om ze te veranderen.”

“Toen ik in België in de politiek wou, wist ik niet goed hoe daaraan te beginnen. Je wil terecht komen op een lijst, maar met wie spreek je? Dan kom je vaak iemand tegen, zoals ik met een senator, die zegt: ‘Jij wil in de politiek? Ga dan met mij naar de film.’ Ik wil dat vrouwen op een veilige manier in de politiek kunnen.”