[VIDEO] 'Marcel Vanthilt maakte één van de beste hiphopdocumentaires', aldus The Guardian

28 november 2016
Coely en Korneel
Het lijkt wel alsof de hiphop eindelijk de aandacht krijgt die ze verdient. De Netflix-serie 'The Getdown' kent een enorm succes. A Tribe Called Quest is na bijna 20 jaar afwezigheid terug met 'n plaat en staat daarmee op 1 in de charts in de VS. Dertig jaar geleden hadden de Beastie Boys nooit gedacht dat de verjaardag van 'Licensed to Ill' zo gevierd zou worden. En Grandmaster Flash 35 jaar geleden al helemaal niet, toen hij z'n eerste uitbracht, 'The Message'.

Om het met de slogan van een studentenstad te zeggen, de hiphop is tientallen jaren oud, maar springlevend. Dus kunnen wij hier in Wonderland ook niet achterblijven.

Dimitri Vossen schreef ongeveer 'n jaar geleden in Poppuntmagazine een zeer goed artikel over hiphop in Vlaanderen. Hij houdt die natuurlijk nog altijd in het oog. De West-Vlaamse rapper Brihang en het Brussels collectief Stikstof zijn z'n twee favorieten op dit moment.

Heel fijne, jazzy, oldskool beats, goeie en surrealistische teksten, echt gasten die weten waar ze mee bezig zijn

Dimitri over Stikstof

 

En ook de koningin van de Vlaamse hiphop, Coely, komt muziek kiezen. Voor haar is het vanzelfsprekend dat er in Vlaanderen fantastische hiphopacts bestaan, zoals Dutch NorrisWoodie Smalls of Tourist LeMC, maar ze kijkt zelf toch nog altijd graag naar de VS. En dan het allerliefst naar Laurynn Hill en Kanye West.

Je moet dat laatste album van Kanye niet apart beluisteren, gewoon in het begin beginnen en voelen hoe z'n stijl evolueert. Geweldig.

Coely over Kanye West

 

Wist je dat een van de beste muziekdocumentaires over hiphop ooit (volgens the Guardian), er eentje is van Marcel Vanthilt? 'Big Fun in the Big City' maakte hij in 1986 voor de Nederlandse openbare omroep.