"Voor mijn kinderen was de stap naar Noorwegen eenvoudiger dan de terugkeer naar België"

17 februari 2017
Volgens de VDAB raken 4000 vacatures voor ingenieurs maar niet ingevuld. Tegelijk vertrekken élke dag een honderdtal Belgen naar het buitenland. Pieter Augustyns, ingenieur bij transportbedrijf Sarens NV, legt uit waarom hij drie jaar in Noorwegen ging wonen én werken.

Toen zijn werkgever hem opbelde met de vraag of hij countrymanager in Noorwegen wilden worden, twijfelde hij geen seconde. "Mijn vrouw en ik zijn altijd Scandinaviëfans geweest. Het telefoontje naar mijn vrouw heeft minder dan tien minuten geduurd." Anderhalve maand later was hij met vrouw en twee kinderen weg.

We hebben voor het avontuur gekozen

Het viel Augustyns op dat Noren veel aandacht besteden aan hun werk-privébalans. “De meeste Noren werken dicht bij hun thuis. Ze verliezen geen tijd in de file zoals in België. Dat verbetert hun levenskwaliteit aanzienlijk." 

Leven in het buitenland was voor hem en zijn kinderen een verrijkende ervaring. "Mijn kinderen pasten zich ongelooflijk goed aan de cultuur en spraken in vijf weken vloeiend Noors. Ze zijn flexibel geworden en hebben afscheid leren nemen."

Of hij het opnieuw zou doen? "Meteen," zegt hij, "al hangt het van mijn vrouw en kinderen af. Die moeten met volle goesting meegaan."