"Aan de zijlijn staan is het meest comfortabel, maar onze kiezers willen dat er iets gebeurt met hun stem"

25 oktober 2018
De partij Groen evolueert steeds meer richting bestuursdeelname in Oostende. Lijsttrekker Wouter De Vriendt heeft van zijn achterban een mandaat gekregen om verder te praten met Open VLD'er Bart Tommelein over een coalitie met CD&V en N-VA. "Onze kiezers willen dat er iets gebeurt met hun stem", zegt De Vriendt in 'De Ochtend'.

De coalitievorming in Oostende zat tot nu toe muurvast, maar sinds gisteravond lijkt er een doorbraak in de maak. Groen stuurt niet meer per se aan op een paars-groene coalitie met Open VLD en de Stadslijst van de socialisten Johan Vande Lanotte en John Crombez. Wouter De Vriendt gaat verder praten met Open VLD-lijsttrekker Tommelein die zich al had vastgeklikt aan de CD&V en N-VA.

"Onze leden hebben gezegd om dat een kans te geven en wij hebben dan met de hele groep onze verantwoordelijkheid genomen om de verdere inhoudelijke gesprekken te voeren", aldus De Vriendt. Die inhoudelijke gesprekken zullen gevoerd worden op basis van een eerste formatienota die Bart Tommelein had opgesteld. "En die nota is veelbelovend omdat er toch een zekere ambitie uit spreekt. Daar staat niets in dat voor ons niet kan passeren, integendeel. Die nota bouwt verder op het Mechelse model (waar Open VLD in kartel met Groen de verkiezingen heeft gewonnen, nvdr.) van een heel inclusief beleid", zegt de Groen-kopman in Oostende.

De Vriendt wil wel meer garanties om tot een "groen bestuursakkoord te komen". De partij Groen wil onder meer een "plasticvrij Oostende", een wijkagent die permanent op stap is om het onveiligheidsgevoel aan te pakken en fiscale hervormingen zoals het afschaffen van "pestbelastingen voor kleine zelfstandigen". "Ik ga samenzitten met Bart Tommelein om zijn nota te herschrijven. En enkel als de andere coalitiepartners CD&V en N-VA daarmee akkoord gaan, zitten wij aan tafel met de vier. Wij zijn niet getrouwd met de macht", stelt Wouter De Vriendt.

"Wij hebben het lef getoond om onze nek uit te steken"

Inderdaad, Groen Oostende sluit de N-VA niet meer uit. "Wij hebben het lef getoond om onze nek uit te steken", zegt De Vriendt daarop. "Wij hebben nooit geloofd dat we met de N-VA tot overeenstemming zouden kunnen komen, maar die eerste nota van Bart Tommelein is ook goedgekeurd door CD&V en N-VA."

In elk geval heeft Groen in Oostende de ambitie om mee te besturen. "Aan de zijlijn staan en opnieuw kiezen voor oppositie is het meest comfortabel. Als politicus moet je op een bepaald moment je verantwoordelijkheid nemen, onze kiezers willen dat er iets gebeurt met hun stem. Maar het moet een goed bestuursakkoord zijn, anders zal het zijn zonder ons."

Voor de Stadslijst staat bij Groen de deur evenwel nog een klein beetje op een kier. Morgen heeft Wouter De Vriendt nog een gesprek met John Crombez van de SP.A. "Het initiatief van John Crombez is even waardevol, zeker inhoudelijk. Maar de vernieuwingscoalitie van Bart Tommelein is de meest concrete tot nu toe want daar is een werkbare meerderheid mogelijk."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: