Ook aan het puzzelen geslagen? Zo wordt je puzzel gemaakt

16 april 2020
©Hans (via Pixabay.com)
Ben je ook fervent aan het puzzelen in deze coronatijden? Je bent niet alleen! De aankoop van puzzels is sinds de quarantaine met 400 procent gestegen. Maar hoe worden puzzels eigenlijk gemaakt?

“Puzzelen is van alle tijden. En heel het jaar door wordt er gepuzzeld, maar sinds de coronacrisis is het een overrompeling”, zegt Eric Dilles, puzzelfabrikant en eigenaar van Puzzelman en de webshop Spel en Puzzel.

“Jaarlijks worden in de Benelux anderhalf miljoen puzzels verkocht waarvan 80% voor volwassenen en dus 20% voor kinderen.”

Waarom puzzelen zo veel mensen? “Er zijn eigenlijk 3 redenen”, zegt Dilles. “Je creëert iets, want je start van niks en maakt uiteindelijk een puzzel. Het maakt ook je hoofd leeg want je bent geconcentreerd aan het zoeken én je kan het samen doen. Dat is het leuke aan puzzelen.”

Ontwerp maken, bedrukken en stansen

De productie van een puzzel is geen simpel proces. “Er zijn verschillende stappen voor het maken van een puzzel. Je moet eerst een foto, tekening of schilderij vinden waar je rechten op hebt en dan maak je een ontwerp voor de puzzel en voor de doos.”

“Daarna start het bedrukken. We gaan puzzelvellen bedrukken en daarna ook de doosvellen. Als dat gebeurd is, gaan we naar de fabriek waar die vellen op puzzelkarton worden gekleefd. Op 1.9 blauw karton is dat. De doosvellen worden gekleefd op een ander soort karton.”

Teamwork

Vervolgens wordt dat karton gestanst door een grote machine”, gaat Dilles verder. “Stansen is het in stukjes kappen van het karton. Een grote stansvorm heeft de vorm van een puzzel en die wordt met een enorme kracht op dat karton gedrukt, en zo krijg je al die stukjes."

“Bij de volgende stap worden die stukjes gebroken in een tunnel en komen ze in zakjes terecht. Daarna worden de dozen gemaakt en zijn er mensen aan de lopende band die de zakjes in de dozen steken.” Zo’n 10 à 15 mensen werken mee aan het proces van drukkerij tot afwerking.

Europese puzzels zijn anders dan Amerikaanse

“De meeste Amerikaanse en Europese merken hebben een ander soort stukjes. Bij ons heb je zo’n 5 à 6 verschillende vormpjes en die klikken in elkaar. Maar bij een Amerikaanse of Canadese puzzel bijvoorbeeld, heeft elk stukje en andere vorm. Dat is helemaal anders puzzelen. Sommige mensen vinden dat leuk en anderen vinden dat vervelend. Maar dat is traditioneel zo gegroeid.”

Dilles heeft zelf zijn eigen merk ‘Puzzelman’, maar hij maakt ook puzzels voor musea in Europa zoals het Vasamuseum in Stockholm. “Die musea sturen hun ontwerpen door en wij bedrukken de puzzel.”

Welke puzzels worden het vaakst verkocht? “Bij ons zijn er twee soorten puzzels die heel goed verkopen. Enerzijds de Jan van Haasteren puzzels, de meest verkochte puzzel wereldwijd omdat ze heel grappig zijn. Maar ook de Disney puzzels zij heel populair. Vooral bij vrouwen tussen de 15 en de 45 jaar, dat is heel opvallend.”

Beluister hieronder het gesprek met Eric Dilles in ‘We Zullen Doorgaan’:

Lees ook: