"Aan iedereen die ooit een boek wil schrijven: doe het nu, wacht niet tot je 56 bent."

4 november 2016
Jan Van Der Cruysse is de winnaar van de Hercule Poirotprijs 2016 voor het beste Vlaamse misdaadverhaal. Hij krijgt de prijs voor zijn boek 'Bling Bling', over een diamantroof op de luchthaven van Delhi. Van Der Cruysse was vroeger woordvoerder van Brussels Airport , 'Bling Bling is zijn eerste boek. Hij debuteerde pas op zijn 56ste, en daar heeft hij nu wel wat spijt van. "Aan iedereen die ooit een boek wil schrijven: doe het nu, wacht niet tot je 56 bent."

Een jaar of 20 geleden bleek Jan plots een cyste ter grootte van een sinaasappel in zijn hersenen te hebben. Hij schrok zich te pletter. De ene dag voelde hij zich nog kerngezond, de andere dag leek het ineens afgelopen met hem. De cyste bleek opereerbaar, maar een maand later kreeg hij een hersenbloeding die hij ternauwernood overleefde.

"Wij denken op heel rare manier over de dood", vindt Jan, "we hebben allemaal het gevoel dat we 70, 80 of 90 zullen worden, Maar als je ermee geconfronteerd wordt dat het ineens afgelopen kan zijn, zie je de dingen helemaal anders. Je voelt je bedrogen, in de steek gelaten door je eigen lichaam. Ik ben atijd bang geweest voor de dood, maar die schrik was pots weg."

We hebben allemaal het gevoel dat we 70, 80 of 90 zullen worden

Jan keek de dood in de ogen, maar kreeg uiteindelijk een tweede kans. "Als je met een flipperkast speelt, en het gaat helemaal fout, dan krijg je soms nog een extra bal. Dat gevoel had ik nu ook. Je leeft maar één keer, maak er het beste van." Het schrijven van zijn boek ligt helemaal in het verlengde van deze opgedane levenswijsheid.

Als je met een flipperkast speelt, en het gaat helemaal fout, dan krijg je soms nog een extra bal

Hij besefte dat hij niet langer mocht wachten om zijn jeugddroom te realiseren. "Als je op je sterfbed ligt en denkt, 'had ik maar eerder....', dan is het te laat. Mik meer op op de dingen waar je goed in bent en die je leuk vindt."