Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Aandacht vs. afleiding

ma 14 okt. - 9:23

Onze nieuwe minister-president Jan Jambon kreeg een hoop commentaar omdat hij in het Vlaams Parlement in plaats van het debat te volgen een spelletje aan het spelen was op zijn gsm. Geen Angry Birds, zoals velen dachten, maar Toy Blast. Misschien niet slim om tijdens de werkuren onder het spiedende oog van de camera met zulke zaken bezig te zijn. Jambon zei dat hij het nooit meer ging doen. Maar is dat wel mogelijk? Het overkomt iedereen wel eens.
Jambon

Beetje Facebook tijdens de werkuren? Een spelletje mijnenvegen tussendoor? Of nog snel even het menu van de bedrijfskantine checken.  Brecht Devoldere sloop deze ochtend rond wat bureau's om mensen op heterdaad te betrappen op afleiding. 

Hoe lang kan een mens zich eigenlijk concentreren of focussen? Is dat inderdaad, 50 minuten (een lesuur)? En waarom zijn we toch geneigd met ons hoofd in de wolken te vertoeven? Patrick Santens, professor neurologie aan het UZGent.

Sommige mensen, zoals chirurgen, die zijn er in getraind om lange tijd hun focus te bewaren. Chirurgen als Guido Dua, een Neurochirurg. Vaak opereert hij uren aan een stuk. Zonder daarbij zijn concentratie te verliezen. Want als dat toch zou gebeuren, dan kan dat catastrofale gevolgen hebben voor de patiënt in kwestie. Hij legt uit hoe hij soms tot wel 15 uur aan een stuk zijn focus kan bewaren.

Is de verontwaardiging over de gamende Jambon wel zo terecht? Zegt het niet vooral iets over hoe we denken over werk vs. ontspanning? Filosoof Frank D’hanis.

Omdat wij mensen zo vatbaar zijn voor afleiding, kunnen sommigen daar ook handig gebruik van maken. Max Vryens geeft een aantal voorbeelden van tactische afleidingsmanoeuvres.

De gênantste plek om afgeleid te geraken is misschien wel de bedstee. Als het al not done is om te candycrushen op de werkvloer, dan is het helemaal not done om afgeleid te zijn tijdens het minnespel. Nochtans overkomt het de allerbesten, zegt seksuoloog Wim Slabbinck,

Wat als je als soldaat in de loopgraven van de eerste wereldoorlog de waanzin van het oorlogsgeweld wilt vergeten? Hoe zoek je dan afleiding? Door te vluchten in het creatieve, zegt Dominiek Dendooven van het In Flanders Fields museum.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet