Aanmeldcentrum voor asielzoekers sluit vanaf vandaag

17 maart 2020
Laurie Deiffembacq (© Belga)
Vanaf vandaag sluit het aanmeldcentrum in het Klein Kasteeltje (Brussel) de deuren. Er worden dus geen nieuwe asielaanvragen meer geregistreerd. In de praktijk staan asielzoekers voor een gesloten deur.

"Vandaag zullen medewerkers de juiste informatie verspreiden", zegt Geert De Vulder, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken: "Voor asielzoekers is er op dit moment niets voorzien op vlak van opvang, want als er geen registratie gebeurt, kan er ook geen opvang (bed-bad-brood) voorzien worden. Het gaat dagelijks om een 100 à 150 personen."

Wat zou de sluiting van de landsgrenzen bij een lockdown eigenlijk betekenen? "In principe zou dat een invloed kunnen hebben. België ligt centraal in Europa, wij hebben amper landgrenzen, bij ons komen mensen voornamelijk binnen via luchthavens. Die instroom zakt nu reeds omdat er weinig vluchten nog georganiseerd worden."

En wat als asielzoekers ziek worden op straat, hoe groot is het gevaar voor de volksgezondheid? "Het risico van asielzoekers of vreemdelingen die naar België wensen te komen is niet hoger dan bij andere categorieën van de bevolking. En als er zich problemen zouden vormen, heeft iedereen toegang tot dringende medische hulpverlening."

Beluister het gesprek met Geert De Vulder in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: