"Aanslag op Rusissche ambassadeur is een poging om Turkije en Rusland uit elkaar te halen"

19 december 2016
In de Turkse hoofdstad Ankara is de Russische ambassadeur Andrei Karlov doodgeschoten. Bij de aanslag zijn ook nog zeker drie andere mensen gewond geraakt.
Ambassadeur Karlov werd door een man onder vuur genomen toen hij een toespraak wou geven in een kunstgalerij. Bij de schietpartij raakten ook een paar andere aanwezigen gewond. In en rond de kunstgalerij werd nog een tijd geschoten, maar de schutter zou intussen "geneutraliseerd" zijn.
 
De ambassadeur werd zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar is daar uiteindelijk aan zijn verwondingen overleden. Over de toestand van de andere gewonden is er nog geen duidelijkheid. 

Wie er de achter de aanslag zit, is nog niet duidelijk, maar volgens het Franse persagentschap AFP zou de schutter "Aleppo" geroepen hebben, een verwijzing naar de Noord-Syrische grootstad waar de rebellen nu gedwongen geëvacueerd worden waarna die stad opnieuw in handen van het Assad-regime zal vallen.

Die evacuatie heeft de spanningen in de regio opnieuw fors doen oplopen. Gisteren waren er in Turkije betogingen tegen het Russische militaire optreden in buurland Syrië. Rusland steunt daar het regime van Bashar al-Assad, de Turkse regering steunt de Syrische rebellen. 

Rusland en Turkije stonden vorig jaar lijnrecht tegenover elkaar na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door Turkse jagers in het grensgebied met Syrië. Die ruzie is echter bijgelegd na de mislukte staatsgreep in Turkije eerder dit jaar. De nieuwe aanslag kan de verbeterde relaties tussen Moskou en Ankara opnieuw verzuren.

Het voorbije jaar is het aantal terreurdaden in Turkije fors toegenomen. Die zijn vaak het werk van de terreurgroep IS, maar ook van radicale Turks-Koerdische groepen die strijd voeren met het regime van de Turkse president Tayyip Recep Erdogan.