Aanslagen 22 maart 2016 herdacht, koning en premier houden stiltemoment in luchthaven Zaventem

22 maart 2021
Op de luchthaven van Zaventem zijn de aanslagen van 5 jaar geleden in ons land herdacht. Precies op het moment dat de eerste bom ontplofte, hielden koning Filip, koningin Mathilde, premier De Croo en vele anderen een stiltemoment. Straks volgt ook nog een stiltemoment in het metrostation van Maalbeek in Brussel. Op de middag is er ook nog een grote herdenking. Die kan je ook beluisteren op Radio 1.

Op 22 maart 2016 werd ook België opgeschrikt door bloedige aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostation Maalbeek. In totaal kwamen 32 mensen om het leven. Honderden anderen raakten gewond.

Om 7u58 ontplofte de eerste bom in de vertrekhal van de luchthaven. Exact op dat moment werden vandaag de namen voorgelezen van de 16 mensen die omkwamen in de luchthaven. Op de luchthaven brachten zelfmoordterroristen twee bommen tot ontploffing. De twee terroristen kwamen daarbij om. Een derde bom kwam niet tot ontploffing.

Onder meer koning Filip, koningin Mathilde en premier Alexander De Croo waren bij de korte plechtigheid aanwezig. Daarna werd een minuut stilte gehouden. De koning en de koningin plaatsten ook een bloemenkrans aan het herdenkingsmonument voor de slachtoffers.

Om 9.11 uur volgt een zelfde stiltemoment in het Brusselse metrostation Maalbeek. Daar kwamen nog eens 16 mensen om het leven toen een terrorist een bom liet ontploffen in een volle metrowagon.

Op de middag volgt nog een grotere plechtigheid met onder meer de koning en de premier, aan het monument voor de slachtoffers van terreurdaden in de Wetstraat. Er zullen daar ook enkele toespraken worden gehouden.

Je kan die twee herdenkingsmomenten rechtstreeks bekijken op Eén of op vrtnws.be. De grote herdenking op de middag kan je ook beluisteren op Radio 1.

Lees ook: