Aantal automobilisten dat geen verzekering krijgt, is in vijf jaar tijd verdubbeld

3 november 2016
Steeds meer automobilisten raken niet meer aan een autoverzekering en kloppen aan bij het Tariferingsbureau. Vorig jaar werden daar dubbel zoveel aanvragen ingediend als vijf jaar voordien. Volgens Assuralia, de koepel van verzekeraars, zijn de verzekeringsmaatschappijen strenger geworden.

Een autoverzekering is verplicht in ons land, maar sommige automobilisten -bijvoorbeeld mensen die in het verleden meerdere ongelukken hebben veroorzaakt- kunnen op de markt geen verzekering meer krijgen, of alleen tegen een buitensporig hoog tarief.

Bestuurders die door minstens drie verzekeringsmaatschappijen zijn geweigerd, kunnen zich sinds 2003 richten tot het Tariferingsbureau, dat voor hen de premie en verzekeringsvoorwaarden moet vaststellen. Het bureau houdt daarbij rekening met het vermogen van de auto, de leeftijd van de bestuurder en zijn schadeverleden.

Bijna 33.000 aanvragen

Uit cijfers van de periode 2011-2015 blijkt dat het aantal bestuurders die geen verzekering meer krijgen, fors is gestegen. Vorig jaar dienden bijna 33.000 automobilisten een aanvraag in bij het Tariferingsbureau, bijna dubbel zoveel als in 2011.

Meer dan 26.000 bestuurders -ongeveer vier op vijf- aanvaardden de tarifering die door het Tariferingsbureau wordt voorgesteld.

 

Dat het aantal dossiers bij het Tariferingsbureau zo sterk is toegenomen, komt omdat verzekeringsmaatschappijen strenger zijn geworden, zegt Assuralia, de koepel van verzekeraars.

Volgens Assuralia zijn er ook meer wanbetalers en meer bestuurders die ongevallen met verzwarende omstandigheden hebben gepleegd, zoals vluchtmisdrijf of rijden onder invloed van alcohol of drugs.

 

Bron: deredactie.be

Radio 1 Select