Aantal biseksuelen spectaculair gestegen in Engeland

7 oktober 2016
In Engeland is het aantal biseksuelen gestegen met 45%. Vooral bij de jongeren is dat zo: in de groep 16 tot 24 jaar zijn er nu voor het eerst meer bi's dan mensen die zich homo of lesbisch noemen. Is dit nu een typisch Brits fenomeen? Jeroen Borghs van çavaria reageerde in Nieuwe Feiten.

“Hoe het bij ons exact zit, kan ik moeilijk zeggen, want er zijn geen cijfers over” zegt Jeroen Borghs van çavaria. Hijzelf denkt dat het niet zozeer een kwestie is van dat er meer biseksuelen zijn in Groot-Brittannië, maar dat er gewoon meer mensen zijn die ervoor uitkomen.

Die nieuwe bi’s zijn misschien mensen die zich daarvoor niet thuis voelden in het vakje hetero of homo. Ze hadden misschien niet het juiste woord om zichzelf te beschrijven.

 

Bifobie

“We merken dat er binnen de holebi- en transgenderbeweging ook nog wat bifobie is” zegt Borghs. "Vergelijk het met homofobie, al speelt het zich nog meer af binnen de homo- en transgendergemeenschap". De biseksuelen voelden zich tot voor kort niet zo thuis in het ene of het andere kamp. Maar die traditie is een beetje aan het wegsmelten.

Je hoort ook meer en meer over verschillende genderidentiteiten: mensen die zichzelf niet meer als puur man of als puur vrouw zien, maar als iets ertussen. Al gaat de gemiddelde vrouw er doorgaans makkelijker mee om dan de gemiddelde man. 

Kijk ook maar eens naar het voetbal, waar lesbische vrouwen geen vreemd fenomeen zijn, maar homoseksuele mannen wel.

“Vanuit çavaria doen we alvast meer moeite om biseksualiteit onder de aandacht te brengen, en we merken dat dat weerklank krijgt” zegt Borghs. “In de Pride zie je bijvoorbeeld steeds meer groepen die zich duidelijk als biseksueel identificeren.” Daarnaast wordt ook Bi Visability Day (op 23 september) steeds bekender.

 

Bi now, gay later

In Amerika is “bi now, gay later” een populaire uitspraak. “Het zijn ook dit soort uitspraken die het moeilijk maken voor biseksuelen” zegt Borghs. “Er heerst het grote idee dat biseksualiteit een fase is, op weg naar homoseksualiteit”. In sommige individuele gevallen is dit zo. Maar voor het merendeel geldt dat niet:

Voor veel mensen is biseksualiteit een seksuele oriëntatie an sich. Het is helemaal niet nodig om verder te evolueren naar een hetero- of homovakje. Je kan ook gewoon lekker bi blijven.