Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Aantal dieren dat sterft in het verkeer zes maal hoger dan gedacht

wo 16 mei - 1:23

Dat op ons wegennet - het dichtste van Europa - jaarlijks 300.000 dieren sterven als gevolg van een aanrijding zal je misschien verbazen, misschien ook niet. Het is in ieder geval een slagveld van platgereden vogels, padden en egels. Wat als blijkt dat dat cijfer zwaar onderschat wordt?
Een aangereden vos langs de baan

Britse wetenschappers kwamen tot de conclusie dat het cijfer van 300.000 slachtoffers op onze wegen wel eens 6 keer hoger kan liggen. "Die schattingen zijn gebaseerd op zichtwaarnemingen, van mensen die langs de weg kijken of er dieren liggen. Maar wie vaak op de baan is ziet ook wel eens een kraai smullen van een karkas, dus is het logisch dat een deel niet wordt opgemerkt omdat het al opgegeten is", weet Frederik Thoelen van Vogelbescherming Vlaanderen.

Omdat aangereden dieren voor hen voedsel zijn, zijn roofdieren sneller in staat zo'n karkas te vinden dan de mens. "Eens ze beginnen eten, is het snel op. We hebben dan nooit geweten dat er een dood dier lag."

Eens roofdieren van een aangereden dier beginnen eten, is het snel op. We hebben dan nooit geweten dat er een dood dier lag

"Sommige dieren weten bovendien dat ze in de buurt van snelwegen moeten zijn omdat daar regelmatig een dier wordt doodgereden." Van vossen, buizerds, kraaiachtigen tot (loslopende) katten en honden, zodra een dier wordt doodgereden, profiteren ze ervan om het op te eten.

Maar dat levert hen ook risico's op. "We zien in opvangcentra regelmatig buizerds die op hun beurt zijn aangereden."

Wat als ik een aangereden dier vind?

"Ik zou niet aanraden om het op te eten, al het is wettelijk niet altijd duidelijk", aldus Thoelen. Dat geldt ook voor het vervoeren van die dieren. Wat jachtdieren betreft, mag dat sowieso alleen tijdens het jachtseizoen. Bij beschermde vogelsoorten mag het al zeker niet. "Je mag er zelfs geen delen van bezitten: geen veer, stuk skelet of braakbal." 

Zelfs om zo'n dier te laten opzetten, al kan dat heel uitzonderlijk met toestemming van het Agentschap voor Natuur en Bos. "Je kan niet controleren of het dier gestorven is door het verkeer of je het zelf gedood hebt om het op te zetten. Dat gebeurt soms nog illegaal."

Vind je een dood dier, geef het dan door aan dierenonderdewielen.be en laat het liggen. "Tenzij het om een zeldzaam dier zou gaan. Want via dit netwerk kan de overheid ook een populatie in kaart brengen. Omdat er bijvoorbeeld otters zijn aangereden, weten we dat die ook in Vlaanderen voorkomen."

Toch is het beter te voorkomen, vindt Thoelen. "Ecotunnels, ecoducten en verkeersrasters zijn belangrijk. Waar er tunnels zijn, zien we dat die effectief gebruikt worden door dieren. Zeker op de zwarte punten in het verkeer is dat goed, zowel voor de dieren, als de chauffeurs."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet