Aantal verkeersdoden met bijna een vijfde gedaald

4 juni 2018
Het aantal verkeersdoden tijdens de eerste drie maanden van dit jaar is sterk gedaald. In het eerste kwartaal van 2018 zijn er 84 mensen overleden in het Belgische verkeer. Dat zijn er 20 minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

84 doden zijn er nog altijd 84 te veel. Maar het is wel het laagste cijfer dat sinds de metingen voor die periode is opgetekend. Al is het cijfer nog niet definitief. Want er moeten nog de slachtoffers bijgeteld worden die tot 30 dagen na het ongeval aan hun verwondingen overleden zijn.

Ook het aantal gewonden is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar gedaald: 10.414 tegenover 10.980.

Gewesten en provincies

Het aantal verkeersdoden is in alle gewesten gedaald. In Vlaanderen en Wallonië met 18 procent. Daar stierven in de eerste 3 maanden van het jaar respectievelijk 46 en 36 mensen in het verkeer. In Brussel stierven in dezelfde periode 2 mensen in het verkeer. Dat zijn er 2 minder dan vorig jaar.

In de provincie Antwerpen is het aantal verkeersdoden het sterkst gedaald (van 18 naar 9). Ook in Vlaams-Brabant was er een sterke daling (van 8 naar 3). In de andere Vlaamse provincies is het cijfer min of meer gelijk gebleven of licht gestegen (in Limburg van 10 naar 13).

Type weggebruiker

Het aantal ongevallen met slachtoffers (doden en gewonden) is voor zowat elk type weggebruiker gedaald. Er vielen vooral minder slachtoffers onder motorrijders (- 18 procent) en vrachtwagenchauffeurs (- 11 procent). Er zijn wel meer doden gevallen bij ongevallen met bestelwagens (9 tegenover 6 vorig jaar).

Het aantal slachtoffers dat op de plek van het ongeval zelf is gestorven, is sterk gedaald onder auto-inzittenden (van 56 naar 42) en onder vrachtwagenchauffeurs (van 29 naar 16).

Ook opvallend: in Brussel en Wallonië is in de eerste 3 maanden van het jaar geen enkele fietser omgekomen.

Weekendnachten en jongeren

Voor het eerst zijn er meer doden gevallen 's nachts in de week (11) dan 's nachts in het weekend (7). Overdag in het weekend zijn er wel meer doden gevallen (+ 1).

Het aantal jonge bestuurders (18 tot 24 jaar) dat bij een ongeval met doden of gewonden betrokken was, is in de eerste 3 maanden van het jaar sterk gedaald (- 15 procent). Dat is het laagste cijfer ooit gemeten. Dit jaar zijn maar 12 jonge bestuurders bij een ongeval ter plekke omgekomen. Vorig jaar waren het er in dezelfde periode nog 22 (10 jaar geleden zelfs nog 48).

Bellot: "Stemmen me tevreden"

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is tevreden over de resultaten van de verkeersveiligheidsbarometer. "Deze positieve cijfers stemmen me tevreden. Ze volgen dezelfde evolutie die we vorig jaar ook al konden vaststellen. Al moeten we natuurlijk de resultaten van de volgende maanden afwachten om conclusies te kunnen trekken."

Minister Bellot voegt er nog aan toe dat binnen enkele weken het alcoholslot verplicht wordt voor bepaalde overtreders die betrapt werden met te veel alcohol in het bloed. "Deze maatregel moet, samen met andere maatregelen die we al genomen hebben, ons in staat stellen om het doel van maximaal 420 verkeersdoden per jaar te benaderen."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het interview met Stef Willems (Vias):