"Aanvaarden we de nederlaag nog?"

19 december 2017
Na iets minder dan een jaar is er een einde gekomen aan de samenwerking tussen Racing Genk en coach Albert Stuivenberg. Philippe Clement verlaat Waasland-Beveren en wordt de nieuwe trainer van Genk. Voetbalschrijver Raf Willems heeft er problemen mee dat trainers voortdurend ontslagen worden.

Bij Waasland-Beveren reageren ze heel ontgoocheld op het vertrek van Philippe Clement. "We betreuren het ten zeerste dat we gedestabiliseerd worden door Racing Genk", zegt Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren. “We dachten dat Genk een bevriende club was.”

Ook op de sociale media wordt er bijzonder scherp op de transfer gereageerd.

Raf Willems , auteur van boeken over voetbal, ging dieper op die tweet in bij Hautekiet. Hij kreeg daarvoor exact één minuut zendtijd:

Ik geloof wel dat Frank grotendeels gelijk heeft als hij zegt dat er weinig ethiek is in het voetbal. Maar misschien moeten we nu een keer een andere kant van de medaille bekijken.

Aanvaarden we de nederlaag nog? Daar gaat het wat mij betreft meer over.

En dan heb ik het niet over het ongenoegen van Waasland-Beveren dat zijn trainer ziet vertrekken naar Genk, maar vooral over het voortdurend ontslaan van trainers. Dat lijkt mij een gedeelde verantwoordelijkheid van media, supporters en op het einde clubbesturen, die vaak onder druk staan en het hoofd verliezen.

Ik geloof dat we moeten gaan naar een situatie waarin we kiezen voor aantrekkelijk voetbal, voor een identiteit van een club, voor het vermaken van het publiek. Daar hoort bij dat er kan verloren worden, dat is nu eenmaal het reglement. Je moet accepteren dat dat soms gebeurt.

Ga achter je team staan, blijf erachter staan, en kies voor die aanvallende vermakelijke intentie van het spel. Philippe Clement is daar trouwens een voorloper van, en wordt nu beloond met een promotie. Leve Philippe Clement!

Lees ook: