AB InBev verhoogt de bierprijs met 5,8%

30 januari 2012
Tiens. Waren dat die niet van die 0% belasting?

Vorig jaar werd het bier van AB InBev in de supermarkt al 6% duurder en vanaf 1 maart 2012 hebben ook de café's prijs. Toen we dat nieuws vernamen, moesten we plots terugdenken aan 20 november 2010. Toen hadden we PVDA-voorzitter Peter Mertens te gast. Ja, een communist aan de keukentafel, een mens doet soms rare dingen.

De studiedienst van de PVDA had toen net een lijst gepubliceerd van de 50 best presterende bedrijven van ons land in de categorie 'Zoveel mogelijk winst maken en zo weinig mogelijk belasting betalen.' En wie stond daar toen op nr. 1? Jawel, de sympathieke brouwer van Jupiler en Stella Artois: AB InBev. Boekte in 2009 ruim 6 miljard euro winst en betaalde daarop - hou u vast - 0 euro vennootschapsbelasting. Nul euro. Straf, hé. 0,00% Met dank aan een paar slimme boekhouders.

Mocht u nu van uw stoel zijn gevallen, dat deden wij toen ook. Waarop de voorzitter ons de fiscale trukkendoos van de grootste bedrijven van dit land uit de doeken deed. En wij, wij wisten niet wat we hoorden.

En pas op, en toen had professor Fiscaal Recht Michel Maus ons nog niet uitgelegd waarom IKEA zo weinig belasting betaalt. Omdat wij nl. in een belastingsparadijs leven, zo bleek.

 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...