AB krijgt de Sector Lifetime Achievement Award tijdens de MIA's

9 januari 2018
De Brusselse concertzaal Ancienne Belgique, kortweg AB, krijgt de Sector Lifetime Achievement Award tijdens de Music Industry Awards (MIA's) op dinsdag 30 januari. Met deze prijs brengen de VRT en Kunstenpunt hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector.

Deze MIA is een eerbetoon aan de hele AB-ploeg en aan de vele honderden mensen die ooit voor AB hebben gewerkt. Zij hebben AB gemaakt tot wat het nu is: een internationaal geroemd muziekhuis waar jong talent de kans krijgt om te groeien en waar muziekliefhebbers het beste uit alle muzikale genres kunnen ontdekken", reageert Dirk De Clippeleir, directeur bij de AB.

Heden en verleden

De huidige AB bevindt zich in het hart van Brussel, aan de Anspachlaan. Na een eerste bloeiperiode in de jaren 50 en 60 waarin alle groten uit het Belgische en Franse chanson er het podium sierden, werd de AB in 1979 een Vlaams Cultuurhuis. Na een grondige verbouwing in de jaren 90 kreeg de AB haar huidige aanzien en groeide ze uit tot één van de meest gerenommeerde concertzalen in Europa.

De AB doet ook dienst als opnamestudio vanwaar de muziek rechstreeks de wereld rond kan via radio, tv en internet. Jaarlijks trekt de AB zo'n 300.000 concertgangers. Naast grote kleppers is er ook plaats voor beginnende artiesten uit verschillende genres als pop, rock, jazz, wereldmuziek, elektronische muziek, enz.

De AB organiseert jaarlijks festivals als BRDCST, Boterhammen in het Park en Feeërieën in het Brusselse Warandepark. Drie jaar geleden heeft de club het Liveurope-platform opgericht dat 14 Europese concertzalen samenbrengt waarbij -met Europese subsidies- Europees muzikaal talent extra speelkansen krijgt.

Bron: vrtnws.be

Beluister het interview met Dirk De Clippeleir in De Ochtend: