AB: "We hébben testevents al gehad, in september en oktober"

23 april 2021
© Pien Muller (Unsplash)
Ook de cultuur- en evenementensector hoopt op meer perspectief in aanloop naar het Overlegcomité van vanmiddag. "We hopen dat we vanaf september toch opnieuw naar het oude normaal kunnen gaan", zegt Tom Bonte, directeur van concertzaal Ancienne Belgique (AB). "We zien dat er in de rest van het maatschappelijke leven toch stilaan meer perspectief komt. Dat willen wij nu ook voor onze sector."

De sector heeft dan ook zelf een plan opgesteld hoe ze geleidelijk kunnen heropstarten. Zo willen ze in mei evenementen kunnen organiseren met maximaal personen indoor en 200 personen buiten. In juni zou dat respectievelijk 400 en 800 moeten worden. En zo willen ze opschalen tot ze in september alle beperkingen kunnen opheffen. Het is nu nog afwachten of ze dat plan goedgekeurd krijgen.

Wat met ons staand publiek?

Wat dan met testevenementen? "Wij hebben daar gemengde gevoelens over", klinkt het bij Tom Bonte. "In de periode september-oktober zijn veel organisaties tijdelijk heropend. Er lagen toen al lang protocollen klaar om dat op een veilige manier te kunnen doen. Wij hebben het gevoel dat we die testevenementen dus al gehad hebben. Het enige nieuwe element is het gebruik van sneltests."

Daarnaast heeft Bonte naar eigen zeggen nog geen enkele oplossing gehoord voor een staand publiek. “Wat ik ook wel begrijp. Bij een zittend publiek gaat het over een zeer controleerbare groep mensen. Bij een staand publiek is dat veel moeilijker. Maar voor de concertensector is dat het hele punt van ons bestaan, zeg maar.”

Beluister het gesprek met Tom Bonte in 'De Ochtend' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'