"Abortus en euthanasie gaan over leven en dood, dit is geen politiek spelletje"

6 november 2019
© Radio 1
Valerie Van Peel, federaal parlementslid voor de N-VA, stoort zich aan de manier waarop ethische kwesties, zoals abortus en euthanasie, in deze regering van lopende zaken aan bod komen. "Men overstijgt het sloganeske niet. Het gaat nochtans over leven en dood. De publieke opinie verdient een duidelijk debat. Achter die wijzigingen zitten zaken die niet zo mooi zijn als ze op het eerste zicht lijken." Daarmee richt Van Peel haar pijlen op Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten.

"Het vrijheid-blijheidsprincipe van Open VLD... ik begrijp dat veel mensen erin meegaan als ze geen uitleg krijgen. In de zin van: Ik moet toch zelf over alles kunnen beslissen? Maar het is belangrijk om aan te geven waarover de wetgeving gaat", zegt Valerie Van Peel in 'De Ochtend'. Ze verduidelijkt met de abortuswetgeving. Van Peel is niet tegen de ingreep. Maar het tijdstip is een heikel punt. Open VLD is voorstander om de termijn om een abortus te laten uitvoeren, op te trekken van 12 naar 18 weken. In Nederland bijvoorbeeld ligt die termijn op 24 weken.

Het vrijheid-blijheidsprincipe van de Open VLD... ik begrijp dat mensen erin meegaan

"We hebben nog maar een jaar geleden die abortuswetgeving veranderd, met een uitbreiding van zes dagen (dus van 12 naar 13 weken, red.). Er is nog geen evaluatie gebeurd. Het laatste rapport dateert van 2011, de commissie die daarvoor bevoegd, is nu pas terug samengesteld. Men wil nu met de natte vinger een nieuwe termijn van 18 weken gaan vastleggen. Wat men er niét bij vertelt, is waarom men indertijd op 12/13 weken is geëindigd", stelt Van Peel.

"Op dat moment gebeurt de abortus via een (zuig)curretage (waarbij de foetus uit de baarmoeder wordt gehaald, red.), dat is minder ingrijpend. Bij 5 of 6 maanden zwangerschap moet een vrouw echt bevallen. Dan moet men de baby laten sterven. Die ingreep is veel ingrijpender voor de vrouw, zowel psychologisch als fysiek. En daarover gaat het debat. Het niveau van de debatten op dit moment in het parlement is gewoon gênant." Van Peel wil dat het psychologisch kader voor vrouwen bij abortus beter wordt. "Als ik dat zeg, krijg ik het verwijt van vuile conservatief. Dan praat ik de vrouwen een schuldgevoel aan, want abortus moet voor de meeste partijen een medische handeling worden, zoals een tand laten trekken."

(lees verder onder de foto)

Valerie Van Peel
Valerie Van Peel

Euthanasie, een "voltooid" leven en dementie

Ook het recente debat over euthanasie na een pleidooi van Radio 2-coryfee Lugart Simons (91) ligt Van Peel nauw aan het hart. Open VLD steunt Simons om euthanasie toe te laten bij een "voltooid leven", niet enkel bij ondraaglijk lijden.

Van Peel noemt dat "helemaal een stap te ver". "Als je als maatschappij ziet dat ouderen meer en meer het gevoel hebben dat ze een voltooid leven hebben, hun nut in de maatschappij niet meer voelen, dan is dat een groot signaal om er iets aan te doen. Niet om het via euthanasie op te lossen", vindt het N-VA-parlementslid. Van Peel vraagt zich af waar we de leeftijdsgrens gaan trekken voor een leven dat "af" is. "Mag dat een jong persoon zijn, uw dochter", merkt ze op. "Hoe gaan we dat definiëren?"

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Bekijk het integrale gesprek met Valerie Van Peel in 'De Ochtend':

Lees ook: