Abraham Lincoln

20 juni 2021

Ken je de affiche van House of Cards, de beruchte Netflix-reeks over de Amerikaanse politiek? Kevin Spacey (en later Robin Wright) pontificaal gezeten op die marmeren troon, net zoals het beroemde beeld van Abraham Lincoln, misschien wel de beroemdste president van de Verenigde Staten. De man die de Amerikaanse Burgeroorlog heeft meegemaakt, nee, veroorzaakt. Of gewonnen en zo de slavernij afgeschaft. Het is maar hoe je het bekijkt. Midden negentiende eeuw was dat.

Het is jammer dat er wel foto’s van Lincoln bestaan, maar geen geluidsopnames. Hij schijnt een fenomenaal redenaar te zijn geweest. Twee van zijn beroemdste speeches staan integraal in steen gebeiteld aan weerszijden van dat beeld in het Lincoln Memorial in Washington D.C.

Op die foto’s en dat standbeeld ziet hij er wel niet zo gezond uit. Beetje hologig, ingevallen wangen ook. Je denkt: ondervoeding of een rare ziekte, maar de president was een beer van een vent, ging als jonge gast een gevecht niet uit de weg. Heel geestig ook, niet vies van een vuile mop. Niet meteen dingen die je van een Groot Staatsman verwacht.

Zo wist hij zich staande te houden in zeer turbulente tijden. Wij denken soms dat polarisering dateert van na de uitvindig van de sociale media, maar wacht tot je een negentiende eeuwse krant leest of een verslag van een zitting van het Amerikaanse parlement van toen. Verbaal geweld? Laat die verbaal maar achterwege. Lincoln bewaarde in een lade van zijn bureau een dikke map met als opschrift ‘doodsbedreigingen’. Zo is hij ook aan zijn einde gekomen.

Er is een nieuwe biografie over hem verschenen. “Moeten jullie lezen” liet Frank Albers weten. Hebben we gedaan. Zaterdag gaan we er over praten.

Beluister het volledige gesprek :