ABVV bezorgd over sociale gevolgen van coronacrisis: "Tijd voor sociaal noodplan"

28 april 2020
Een lege winkelstraat in Hasselt (© Belga, Yorick Jansens)
Er moet een sociaal noodplan komen om te vermijden dat werknemers in financiële problemen belanden als gevolg van de coronacrisis. Dat zegt de socialistische vakbond ABVV

Uit een enquête van de vakbond bij 10.000 werknemers blijkt dat meer dan de helft zich zorgen maakt over de toekomst van zijn bedrijf. 6 op de 10 werknemers zijn ook bezorgd over hun eigen financiële toestand.

Om dat aan te pakken, moet in zo'n sociaal noodplan het minimumloon worden opgetrokken, moet het coronavirus worden erkend als beroepsziekte en moeten ook de minimumuitkeringen naar boven, zegt algemeen secretaris van het ABVV, Miranda Ulens, in 'De Ochtend'

"14 van de 16 uitkeringen van de sociale zekerheid liggen onder de armoedegrens. 5 jaar geleden heeft deze regering beloofd om die op te trekken. We zien dat velen het risico lopen op een structurele werkloosheid. Als men ervoor wil zorgen dat die mensen niet in armoede terecht komen, is het van belangrijk dat die worden opgetrokken."

In dat geval moet de sociale zekerheid natuurlijk beter gefinancierd worden, zegt Ulens. "Dat is een kwestie van keuzes maken. De vorige regering heeft dat niet echt gedaan. Nu wordt nog maar eens duidelijk hoe belangrijk die sociale zekerheid is, op vlak van werkloosheid, ziekte en beroepsziekte."

Beluister het gesprek met Miranda Ulens via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: