ABVV-topman Rudy De Leeuw belooft hete herfst

29 augustus 2017
"De regering zet de sociale zekerheid op de helling", zegt Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV in "De Ochtend". Hij dreigt met acties.

Rudy De Leeuw is genadeloos voor de regering-Michel. "De hele sociale zekerheid komt in het gedrang en de regering gaat ook zwaar ingrijpen in de pensioenen in de privé-sector." Die pensioenen zijn al laag, stipt De Leeuw aan. "Een gemiddeld pensioen schommelt rond de 950 euro, zelfs al is het minimumpensioen 1200 euro." Die pensioenen gaan in de toekomst nog lager uitvallen, zegt De Leeuw. "Ik vraag me af hoe mensen daarmee gaan rondkomen."

"Tegelijk geeft de regering nieuwe voordelen die niet gedekt zijn. De budgetten kloppen niet, en op die manier zal men moeten besparen, en altijd op de rug van dezelfde mensen."

Maar de minimumuitkeringen gaan vanaf september toch omhoog? "Dat is vastgelegd in een wet," zegt De Leeuw. "Die moet de pensioenen mee laten evolueren met de lonen. Maar we stellen vast dat die mensen netto helemaal niets zullen overhouden. 128.000 mensen gaan er zelfs minder van overhouden. Het gaat dan vooral over de laagste pensioenen, van 1100 of 1200 euro."

Er komt toch ook geld in het laatje?

"Op die manier gaat de armoede en de ongelijkheid nog toenemen," beweert De Leeuw. "Als de regering spreekt van een taks op effecten, dan doet mij dat denken aan de sporen van doping die men bij Contador destijds vond: 0,000 000 000 05 gram."

"Bij de effectentaks gaat het om 0,15 procent op 500.000 euro. Maar die zal in veel gevallen niet gelden. Vennootschappen ontsnappen eraan. Dus wie zijn 500.000 euro onderbrengt in vennootschappen, betaalt die 0,15 procent niet. Het is met andere woorden een doekje voor het bloeden."

"Op die manier komen er geen eerlijke belastingen. We hebben dat al meegemaakt met de speculatietaks en met de Kaaimantaks. De effectentaks is van dezelfde orde."

Komen er acties?

Voor acties lijkt het nog net iets te vroeg. "We zijn op dit moment onze achterban aan het raadplegen. Ik beslis niet over acties. We gaan toelichting geven over het Zomerakkoord van de regering."

Rudy De Leeuw lost toch al een schot voor de boeg. "Het is duidelijk dat de ongelijkheid in dit land gaat toenemen en dat alsmaar meer mensen in een precaire situatie zullen terechtkomen. Er komt alsmaar meer interimarbeid, ook in de openbare sector. Veel mensen werken deeltijds en krijgen geen voltijds werk. De dagcontracten en de flexi-jobs nemen toe. En dus ook de ongelijkheid."

Flexi-jobs

Er zijn nu al 25.000 mensen met een flexi-job in de horeca, en die dragen 15 miljoen euro bij aan de sociale zekerheid. "Elke stap om jobs te creëren is goed," beaamt De Leeuw. "Maar de vraag is om welke jobs het gaat. Welke sociale bescherming krijgen die mensen en wie gaat dat betalen?"

"De regering heeft het begrotingsevenwicht intussen laten varen. Maar ze heeft wel eerst uitgedeeld aan degenen die het niet nodig hebben. Dat is de ongelijkheid die ze hebben gecreëerd."

"Vicepremier Alexander De Croo zei het zelf: we hebben onszelf met de rug tegen de muur gezet en we gaan moeten besparen op overheidsdiensten en op de sociale zekerheid."

Vierdagenwerkweek

PS-voorzitter Elio di Rupo pleit in zijn nieuw boek voor een vierdagenwerkweek. Rudy De Leeuw en zijn ABVV kunnen zich daar wel in vinden. "We zijn altijd voor arbeidsduurvermindering geweest. Ik heb de fragmenten over de vierdagenwerkweek in het boek van di Rupo gelezen. Het gaat om proefprojecten die betaalbaar zijn. Als we dankzij de arbeidsduurvermindering werklozen kunnen aannemen, dan komt die werklozenuitkering vrij om de kosten voor de bedrijven te verlagen. Het is een doordacht voorstel."

Bron: vrtnws.be