Acht Nederlandse IS-strijders geëxecuteerd door IS zelf (?)

1 maart 2016
Acht Nederlandse IS-strijders zijn afgelopen vrijdag geëxecuteerd door IS zelf. Dat gebeurde in de buurt van de Syrische stad Raqqa. Interne ruzies liggen aan de basis van de moordpartij.

Het nieuws komt uit één -weliswaar betrouwbare- bron: een groep burgerjournalisten die zich "Raqqa is Being Slaughtered Silently" noemt.

Volgens hen maakten de acht deel uit van een Nederlandse brigade van in totaal 75 strijders. Zij zijn in conflict gekomen met andere IS-strijders. De hele ruzie begon toen één Nederlandse strijder naar huis wilde terugkeren. En toen liep het zwaar uit de hand.

Ruzie in eigen rangen dus. Sander Van Hoorn, Nederlander én correspondent in het Midden-Oosten, kent het hele verhaal. "Er is wrevel tussen Westerse en Syrische jihadisten", zo vertelt hij in Nieuwe Feiten.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten spreekt intussen tegen dat er acht Nederlanders zijn omgekomen. Dat bericht de NOS.

 

Twee doorgaans betrouwbare organisaties, @Raqqa_SL en @syriahr met totaal verschillende verhalen over lot NL IS-strijders. Wat is waar?

— Sander van Hoorn (@svhoorn) 1 maart 2016

 

Foto: Wikipedia

Radio 1 Select