"Acht op tien mensen stopt met consumptie alcohol na dragen enkelband"

17 januari 2017
In Nederland is gisteren een nieuw experiment gelanceerd. Wie een alcoholverbod opgelegd krijgt van een rechter of wie van zijn alcoholverslaving af wil, kan kiezen voor een alcohol-enkelband.
Ellen Sinnige, directeur bij Stichting Verslavingsreclassering in Nederland, stelt dat de alcoholenkelband vooral een indicatie is voor de bevoegde diensten om te weten of iemand zich aan zijn of haar alcoholverbod houdt. De enkelband wordt namelijk pas accuraat na drie of vier alcoholconsumpties. De band wordt onder de enkel van de persoon bevestigd en meet 24 op 24 het alcoholpercentage van de persoon aan de hand van het zweet.
De band zorgt er ook voor dat de bevoegde diensten makkelijker een gesprek kunnen aangaan. Ze weten namelijk hoeveel iemand gedronken heeft en wanneer. Door een gesprek kunnen ze dan proberen achterhalen waarom de persoon gezondigd heeft tegen zijn of haar verbod. Op basis van die informatie kunnen er dan ook nieuwe maatregelen genomen worden.
Het is de eerste keer dat Nederland gebruik gaat maken van een alcoholenkelband. In Engeland en de Verenigde Staten maakt men er al langer gebruik van. Bij die laatste zijn de resultaten zeer positief. In acht van de tien gevallen stoppen de mensen die de enkelband dragen met alcohol consumeren.