Achter de schermen bij Guillaume Staring

25 november 2017
Guillaume Staring en zijn Belgodyssee-collega Hélène hebben hetzelfde sterrenbeeld, ze werken allebei in de supermarkt en dromen ervan om journalist te worden. De afgelopen weken werkten ze intensief samen aan twee radioreportages. Resultaat? Ze wisselden heel veel kennis en ervaring uit, zagen alle hoeken van België én werden goede vrienden. Een verslag van achter de schermen.

Het thema van de Belgodyssee-wedstrijd is dit jaar ‘jonge ondernemers’. Hélène stelde voor om op zoek te gaan naar 50-plussers met een startup. Ik was meteen overtuigd. Een radioreportage over jonge ondernemers op leeftijd. Een onderwerp dat niet alleen enorm boeiend is, maar bovendien ook maatschappelijk relevant.

“We vonden een eigen taal uit: het Nederfrans”

De vorige twee weken waren druk, heftig en – vooral – plezant. We kwamen op plekken waarvan we niet wisten dat ze bestonden, we spraken met mensen die we anders nooit hadden ontmoet. We vonden ook een eigen taal uit: het ‘Nederfrans’. Een merkwaardige taalmengelmoes van Frans en Nederlands.

“We hielden elkaar in evenwicht”

Onderweg naar een van onze interviews leg ik aan Hélène uit wat ‘evenwicht’ betekent. “Even is twee keer hetzelfde”, zeg ik, “en gewicht is hoeveel iets weegt”. Vervolgens beeld ik een weegschaal uit en dan begrijpen we elkaar: “equilibre!”. Als er een ding is dat me is bijgebleven aan deze ervaring, dan is het dat je met twee altijd sterker staat dan alleen. We gaven elkaar voortdurend feedback. We ondersteunden elkaars sterke en zwakke punten. We hielden elkaar in evenwicht.

Guillaume Staring