Achter de schermen bij Maurane Proost

11 november 2017
"Het was fijn om eens in de schoenen te staan van een echte journalist." Maurane Proost blikt tevreden terug op haar Belgodyssee-avontuur. En dat Frans spreken? Dat viel uiteindelijk best mee.

"Het was eindelijk eens voor echt"

De Belgodyssee sprak me meteen aan. Samenwerken met iemand uit Wallonië en een reportage die op Radio 1 wordt uitgezonden. Het leek me wel eens fijn om zo’n ervaring mee te maken.

Toen ik de mail kreeg dat ik op gesprek mocht komen, hebben we thuis wel wat gelachen. Ik, in het Frans een uitleg doen?

Op het moment dat ik gekozen werd, begon het avontuur pas echt. Van afspreken met wildvreemden tot uren wachten op de trein.

Sébastien, mijn Waalse teamgenoot, en ik spraken op voorhand af om een onderwerp te kiezen. Al snel bleek dat we allebei een startup wilden van jonge mensen en met een sociale insteek. We vonden het piepjonge bedrijf Speaky, een platform dat mensen van over de hele wereld samenbrengt om talen te leren.

We gingen maandag, met een klein hartje, naar de briefing op de RTBF. We hadden nog niets, behalve een vaag idee. Na lang zoeken naar de contactgegevens van Speaky, volgden uren doorbrengen op het platform, op zoek naar gebruikers voor ons interview. Sébastien regelde het interview met Speaky en ik met de gebruikers.

Naast het feit dat de trein en vermoeidheid echt wel mijn vrienden waren tijdens deze twee weken, heb ik ook enorm veel geleerd. Van spreken door een echte VRTNWS-micro, werken met een cameraploeg van de RTBF tot monteren met iemand van Radio 1.

Het was eindelijk eens ‘voor echt’, en het was fijn om eens in de schoenen te staan van een echte journalist.

Beluister de reportage van Maurane Proost: