Achter de schermen bij Maxime Simon

2 december 2017
Twee jaar geleden hoorde Maxime Simon voor het eerst van Belgodyssee. Vandaag strijdt hij zelf mee om een plek op de nieuwsredactie van de VRT/RTBF.

Belgodyssee, het was twee jaar geleden dat ik er voor het eerste iets over hoorde. Ik begon toen aan mijn studies Journalistiek. Ik was verheugd dat een wedstrijd de tweetaligheid in België in het juiste daglicht wilde plaatsen. Ik volgde, ook al ben ik Franstalig opgevoed, gedurende heel mijn schoolcarrière lang Nederlandstalig onderwijs. Ik vind tweetalig zijn in België van groot belang.

Zes weken na mijn selectie, op 20 november dus, begon ik aan het avontuur samen met mijn Franstalige collega, Delphine Gheysen. Toevallig had zij enkele dagen voordien een jonge ondernemer ontmoet door al liftend naar de hoofdstad te gaan voor een avondje uit. Zijn naam was Louis-Philippe Broze en hij was de uitvinder van Spentys, een bedrijf dat gips wil vervangen door 3D geprinte ‘gipsen’ uit plastic.

Een student ondernemer van 23 jaar die in Overijse is opgegroeid en een startup lanceerde die de medische wereld gaat revolutioneren, dat sprak me meteen aan. Hij is zelden in België doordat hij op Erasmus zit in Groningen. Met Spentys heeft hij contacten in Wallonië, Brussel en Nederland. Vlaanderen is er tot op heden nog niet bij, wat ik even verbazend als interessant vind.

Nadat we op dag twee onze presentatie hadden gefilmd en gemonteerd, gingen we op dag drie op zoek naar alles en iedereen die een link had met Spentys. Dat bleek uiteindelijk een patiënte te zijn die het product had getest, een winkel waar Spentys hun 3D-printers kochten en Xavier Libouton, een dokter van het Sint-Lucas ziekenhuis, die het project steunt. 

Samen met Delhpine, gingen we ze één voor één interviewen. Allebei waren we ervan bewust dat er een meeslepend verhaal achter zat. Dag na dag, interview na interview, werd het verhaal als maar boeiender. Wie weet draagt u binnen enkele jaren ook zo een gips.

Beluister het verslag van Maxime: