Achter de schermen bij Ruben Matthys

3 november 2017
Ruben Matthys is één van de acht Vlaamse finalisten van de Belgodyssee-wedstrijd.

“Voor hetzelfde aantal proteïnen als een koe, heeft een krekel 25 keer minder voedsel nodig, 300 keer minder water en produceert ze tot 60 keer minder CO2!” Aan het woord is Nikolaas Viaene, bio-ingenieur en werknemer bij Little Food.

Het Brusselse bedrijfje Little Food is de grootste Europese producent van eetbare krekels en werd opgemerkt door Marine, mijn Waalse evenknie. Gerund door een jonge ploeg boordevol enthousiasme en kennis, en met een wel erg radiovriendelijke product, was Little Food voor ons dé geknipte zaak.

Aangespoord door de maandagse redactievergadering gingen we ’s anderendaags al op prospectie. De volgende dagen kregen we de kans het productieproces van heel dichtbij mee te maken en werden we overspoeld met knotsgekke krekelweetjes. Zo is het tsjirpen eigenlijk een liefdesserenade en zouden de vrouwtjes over een “spermatheek” beschikken, waaruit ze het meest geschikte DNA selecteren.

De samenwerking met Marine bij Little Food en het opzet van de Belgodyssee stemmen ook tot nadenken. Je wordt je in de omgang met je anderstalige landgenoten bewust van de absurditeit die “België” heet. Wars van de historische en politieke redenen die hier voor gegeven kunnen worden, is het ongelofelijk hoe weinig de twee gemeenschappen echt tot interactie komen. We delen nochtans heel veel, al 187 jaar.

Hoog tijd om het roer om te gooien! Een eerste stap in de goede richting is het bevorderen van tweetaligheid (idealiter zelfs drietaligheid) in beide landsdelen. Want Eendracht maakt macht, L’union fait la force en, jawohl, Einigkeit macht stark!