Achter gesloten deuren

28 mei 2019
Na de verkiezingen polsen koning en formateurs naar wie met wie kan en wil regeren. De Wereld van Sofie achter gesloten deuren.

Minister van staat Johan Vande Lanotte was tijdens de langste regeringsvorming van 2010-2011 - die 541 dagen duurde - koninklijk bemiddelaar. Hij probeerde toen drie maanden lang de winnaars van de verkiezingen Bart De Wever en Elio Di Rupo te verzoenen. Zonder succes.

Uiteraard niets zo geheimzinnig als de leraarskamer. Reporter Brecht De Voldere infiltreerde in het Sint Pieterscollege in Leuven om er de machinaties achter de deliberaties bloot te leggen.

Waar en wanneer trekt een assisenjury zich terug? Inez Falleyn was juryvoorzitter bij een moordzaak. Ze neemt ons mee achter de schermen van de rechtbank in Brugge.

De pausverkiezingen zitten in ons collectief geheugen gebrand maar één verkiezing steekt er met kop en schouders bovenuit. In 1268 waren in de stad Viterbo de kardinalen niet uit hun vergaderzaal weg te branden en werd zelfs even de schouw eraf gehaald. Max Vrijens frist op.

Kwatongen beweren wel eens dat alles geregeld wordt in geheime genootschappen zoals de loge. Maar is dat wel zo? Jimmy Koppen schreef het boek “De paradox van vrijmetselarij. Heden en toekomst van de loge in België”.

Op een podium doen artiesten zich altijd het beste voor maar wat doen ze als de lichten gedoofd zijn en het feestje in de coulissen verder gaat? Vincent Byloo haalt zijn backstagepasjes boven.

Radio 1 Select