Achteraf is het makkelijk

1 september 2018
De bankencrisis ligt tien jaar achter ons. Twee beroepsgroepen zagen hun goede reputatie toen sneuvelen: de bankiers, zij waren de boosdoeners, en de economen, zij hadden het moeten zien aankomen. Wij hebben iemand aan de tafel zitten die econoom is én bankier. Tja.

Hans Bevers begon zijn professionele carriere als bankier nét voor de crisis uitbrak. De Vlaamse bank waar hij voor werkte, moest met belastingsgeld gered worden. Nu is hij hoofdeconoom bij de Bank Degroof Petercam. Hij is zich van de beschadigde reputatie van zijn beroepsgroep zeer bewust. "Een econoom is iemand die het ook niet weet", lezen we in zijn boek Achteraf is het makkelijk. En het standaardantwoord op om het even welke vraag die je aan een econoom stelt, zou moeten zijn: "Het hangt er van af". Dat belooft voor het gesprek van zaterdag. 

Achteraf is het makkelijk schetst de gebeurtenissen van 2008 en de onhandige pogingen om de crisis te bedwingen. Er zijn fouten gemaakt, schrijft Hans Bevers, maar achteraf is dat makkelijk gezegd. Economen rolden ruziënd over straat, bekvechtend over de te volgen strategie. Moet er rigoureus bespaard worden? Of moet de overheid het geld laten rollen en investeren? (U kent het antwoord: het hangt er van af.) 

Hans Bevers probeert uit te leggen waarom economen het ook niet weten. Hij probeert uit te leggen wat je van een econoom mag verwachten, en wat je niet mag verwachten. Hij probeert ons leken een aantal belangrijke economische principes uit te leggen en hij doet een ambitieuze poging om lessen te trekken uit 2008 en een leidraad te schetsen voor de volgende crisis.

Want ja, de volgende crisis komt er aan. Zo werkt kapitalisme, het knalt om de zoveel tijd met zijn kop tegen de muur.