"ACOD eist ernstige bijsturingen, niet het ontslag van de regering"

31 mei 2016
"Ik wil dat er ernstige bijsturingen komen, dat er ernstig sociaal overleg is en dat men rekening houdt met de verzuchtingen van de werknemers." Dat is de boodschap van ACOD-topvrouw Chris Reniers bij de start van de nationale actiedag van de openbare diensten. "De toestand wordt stilaan onhoudbaar."

Vandaag wordt er gestaakt bij de spoorwegen en een aantal overheidsdiensten. Vakbondsmilitanten gaan de straat op in Brussel en Gent. Maar waarover gaat deze nationale actiedag in feite?

De toestand wordt stilaan onhoudbaar door de aanhoudende besparingen, zowel op personeel als op werkingsmiddelen. De dienstverlening komt echt in het gedrang", zegt Chris Reniers van de socialistische overheidsvakbond ACOD in "De ochtend".

Mensen voelen dat ze de greep verliezen. Ze kunnen hun werk niet naar behoren doen.

"Daarbovenop heb je de aanhoudende aanvallen op de overheidspensioenen, op de koopkracht van de ambtenaar en op zijn loon- en arbeidsvoorwaarden. Het is echt genoeg geweest voor de mensen. Zij voelen dat elke dag aan den lijve. Er moet een ander beleid komen, een beleid met perspectief, ook voor de openbare diensten."

Politieke staking?

Volgens Reniers worden de openbare diensten stiefmoederlijk behandeld door de regering. Ze erkent dat de acties overlast bezorgen aan mensen, maar zegt dat ze ook tot doel hebben om te zorgen voor meer veiligheid en een betere dienstverlening voor wie gebruik maakt van de overheidsdiensten.

Is het een politieke staking?

Voor ons is dat een staking tegen onze werkgever, de regeringen. Juist zoals in de privé moeten die ervoor zorgen dat de mensen hun werk optimaal kunnen doen in goede omstandigheden. En niet enkel een afbraakpolitiek voeren.

Reniers erkent dat de huidige regeringscoalitie niet die van haar voorkeur is, maar ze spreekt tegen dat het doel is om de federale regering ten val te brengen. "Ik wil in de eerste plaats op dit moment dat er ernstige bijsturingen komen, dat er ernstig sociaal overleg is dat men rekening houdt met de verzuchtingen van de werknemer", zegt ze. "Deze dag is voor mij geslaagd als men de waarde van de openbare diensten gaat erkennen."

Bron © deredactie.be

Radio 1 Select