Ademloos

8 december 2018
"Als je asbestvezels met cement vermengt, heb je een perfect huwelijk", zegt directeur Van der Rest van Eternit in 1977. Het mirakelproduct werd gebruikt in huizen, scholen, openbare gebouwen. Etex-Eternit werd een bloeiend bedrijf, en het maakte de eigenaars, de familie Emsens, een van de rijkste families van het land. Maar de arbeiders betaalden een hoge prijs. En directeur Van der Rest is zelf aan longvlieskanker overleden, veroorzaakt door asbest.

Daniël Lambo heeft over de Eternitfabriek in Kapelle-op-den-bosch een documentaire gedraaid, Ademloos. Hij is in Kapelle geboren, zijn vader was vakbondsdélégé in de fabriek en is aan asbestose overleden.

Het kerkhof van Kapelle-op-den-bos ligt vol mensen die overleden zijn aan ziektes die door asbest worden veroorzaakt. Omdat het erg lang duurt voor asbestbesmetting tot ziekte leidt, moet de grote overlijdenspiek nog komen. En toch is de loyaliteit van de arbeiders en hun familieleden tegenover de fabriek merkwaardig groot.

Ademloos, filmposter
Ademloos, Daniël Lambo

Daniël Lambo is ook in India gaan filmen. Toen asbestproductie in Europa werd verboden, heeft Eternit de productie naar andere continenten verplaatst. Bij ons is men tegenwoordig als de dood voor asbest, maar in India wordt er zorgeloos mee omgesprongen. De Indiase fabrieken zijn ondertussen verkocht aan Indiase eigenaren.

Vorige zondag werd de documentaire vertoond in Kapelle-op-den-bosch. Een zaal vol betrokkenen. Nabestaanden, mensen die zelf besmet zijn met asbestvezel, dorpsbewoners die niet precies weten wat hen boven het hoofd hangt. We konden ze niet allemaal in onze Keuken vragen, maar Daniël zal ze vertegenwoordigen.