Adidas brengt binnenkort nieuw soort schoen uit schimmelleer op de markt

17 mei 2021
© MNZ (Unsplash)
Als het van Adidas afhangt, dragen we binnen een jaar schimmel aan onze voeten. Onlangs stelde Adidas de Stan Smith Mylo voor. Dat is een nieuwe versie van hun bekende Stan Smiths, maar die schoenen zouden van schimmels gemaakt worden. Elise Elsacker is Onderzoekster aan de VUB en vertelt erover in ‘Nieuwe Feiten’.

De meeste schoenen zijn gemaakt van leder, katoen of plastic, maar binnenkort komt er een nieuw soort schoen op de markt. Deze schoenen worden gemaakt van mycelium leer of schimmelleer. Elise Elsacker van de VUB schreef haar PHD over toepassingen van mycelium en legt uit: “We zijn in het bos gaan kijken welke schimmels we kunnen gebruiken om materialen mee te maken en we hebben ontdekt dat schimmels heel geschikt zijn om nepleer van te maken.”

Bij schimmels denken we al snel aan paddenstoelen: kwetsbare schimmels die snel breken en vooral op ons bord verschijnen. “Toch zijn paddenstoelen heel geschikt voor de productie van nepleer. De structuur van de paddenstoel bestaat namelijk uit mycelium, de ‘wortels’ van paddenstoelen. Mycelium is qua textuur heel sterk en duurzaam en bijna even stevig als het huidige koeienleer. Ook de trek- en plooisterkte is heel gelijkaardig, zo gelijkaardig dat het verschil bijna niet merkbaar is”, aldus Elsacker.

“We kweken mycelium in specifieke omstandigheden, waar we rekening houden met de temperatuur, vochtigheidsgraad, omgeving en luchtdoorstroom. Na een vijf à tien dagen zien we dan een witte sponsachtige biomassa, het mycelium. Vervolgens wordt het mycelium geperst en verhit tot het een soort lederachtige stof wordt. De verhitting zorgt er ook voor dat het organisme sterft en niet verder kan blijven groeien”, verklaart Elsacker. Tenslotte kan het paddestoelenleer gekleurd worden en kunnen er zelfs patronen in geplaatst worden, net zoals bij koeienleer.”

Toekomst

Vandaag wordt mycelium geplet en verhit om het organisme te doden, maar in de toekomst wil men de materialen levend houden. “Als het organisme blijft leven, dan zou het zichzelf kunnen helen. Stel je leren schoenen krijgen krassen, dan kan de schimmel zichzelf herstellen. Dat is een interessante toepassing die in de verre toekomst wel eens mogelijk zou kunnen zijn. Ook voor de duurzaamheid zou dit zeer positief zijn”, vertelt Elsacker.

Binnenkort brengt het merk Adidas de eerste schoenen van schimmelleer op de markt. “Er bestaat momenteel nog maar één prototype, maar het zou al een heel mooie reclamestunt om die productie op gang te krijgen”, besluit Elsacker.

Beluister het gesprek met Elise Elsacker in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select

Lees ook: