“Adoptie hoeft niet altijd kommer en kwel te zijn”

7 september 2017
Deze week de Humo gelezen? Daarin stond een artikel over de bedenkelijke praktijken van een Kempense organisatie, die 500 Rwandese kinderen naar België bracht. Stefanie Van Heemsbergen, zelf een adoptiekind, stoort zich eraan dat er zelden positieve adoptieverhalen aan bod komen in de media. Ze mocht haar hart luchten, in “de minuut” van 'Hautekiet'.

De minuut van Stefanie Van Heemsbergen

Na me een bult te hebben geschrokken bij het lezen van het eerste choquerende gedeelte van het Rwandese adoptiedossier in Humo werd ik zowaar heel boos om het feit dat adoptie alwéér negatief belicht werd.

Zowel ik als mijn broer zijn geadopteerd uit Rwanda en ik herken me helemaal niet in die negatieve verhalen. Daarnaast heb ik nog vrienden en kennissen die eveneens geadopteerd zijn - uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië - met positieve verhalen.

Als adoptiekind met een positief verhaal is het gewoon stuitend dat, voor mijn gevoel althans, alleen de negatieve verhalen in de media komen.

Ik zou het ten zeerste appreciëren mochten die nu voor een keertje wel es aan bod komen in die hele stroom aan negatieve ervaringen. Het is namelijk ook belangrijk dat de wereld weet dat adoptie niet altijd kommer en kwel hoeft te zijn.