Adoptiebureaus niet blij met voorstel om buitenlandse adoptie stop te zetten: "Men heeft enkel naar verleden gekeken"

2 september 2021
© Picsea (Unsplash)
Drie interlandelijke adoptiediensten reageren teleurgesteld op het voorstel van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om buitenlandse adopties voor twee jaar op te schorten. Met die "adoptiepauze" wil de minister onder meer wantoestanden uit het verleden voorkomen. Maar de adoptiebureaus vrezen dat zo'n pauze van twee jaar de hele interlandelijke adoptie zal nekken.

Al twee jaar is er sprake van een plan om de regels rond interlandelijke adoptie aan te passen. De aanleiding daarvoor waren enkele getuigenissen over wanpraktijken binnen adopties. Om zulke situaties in de toekomst te voorkomen, werd er een rapport opgesteld met allerlei experten dat internationale adopties grondig zou bestuderen. Dat rapport kregen ook drie adoptiebureaus (Ray Of Hope, Het Kleine Mirakel en FIAC-horizon) in ons land vanmorgen te lezen. Maar volgens hen zijn zij op geen enkele manier gehoord in het onderzoek.

De interlandelijke adoptiediensten zijn echter op geen enkele manier betrokken of gehoord in dit onderzoek

Volgens de adoptiediensten hebben zij op eigen verzoek een online gesprek van 1 uur met twee onderzoekers van de VUB gehad. "Hierin werd, uiteraard zeer kort, gesproken over de werking van de diensten. Wij beschouwen dit niet als een daadwerkelijke en volledige bevraging over huidige werking."

De pauzeknop indrukken voor een ongekende tijd, zal interlandelijke adoptie fnuiken

De adoptiebureaus vrezen dat de "pauzeknop" van Beke de internationale adoptie zal nekken. Maar los daarvan staan ze wel achter een hervorming van het adoptielandschap, "als die ook effectief een verbetering van het proces met zich meebrengt". Volgens hen is een goed werkende overheidsstructuur die de diensten steunt en controleert aanbevolen. "Die moet controleren en toezicht houden. Maar we betwijfelen of de overheid de taak van de interlandelijke adoptiediensten kan overnemen."

Ray Of Hope, Het Kleine Mirakel en FIAC-Horizon vragen dat de Vlaamse Regering op korte termijn keuzes zal maken. Daarnaast vragen ze ook een hoorzitting om hun argumenten toe te lichten. "Wij kiezen er voluit voor om met alle betrokkenen een constructief en sereen debat aan te gaan met het belang van het kind voor ogen."

In Vlaanderen staan een kleine honderd koppels en alleenstaanden op de wachtlijst voor een buitenlandse adoptie. Over het voorstel van Beke voor een tijdelijke adoptiepauze is nog geen akkoord binnen de meerderheid.

Beluister het gesprek met adoptiebureau Ray of Hope in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'