Advies GEMS aan regering: "Paal en perk stellen aan niet-essentiële reizen, minder reizen als essentieel bestempelen"

16 januari 2021
© Ross Parmly via Unsplash
Niet-essentiële reizen moeten nog meer ontmoedigd worden, en minder reizen mogen als essentieel bestempeld worden. Dat staat in een nieuw rapport van expertengroep GEMS aan de regering.

Sinds er nieuwe coronavarianten opduiken, is er meer bezorgdheid over reizigers die terugkeren naar ons land. “We hebben nu een window of opportunity. De overzetting van het virus staat op een lager niveau dan onze buurlanden. We moeten daarvan gebruikmaken om de vaccinatie op de best mogelijke manier te laten verlopen”, zegt Steven Callens, professor Infectieziekten en lid van de GEMS. “Daarom hebben we een aantal adviezen geformuleerd waarbij die niet-essentiële reizen toch wat ontmoedigd moeten worden."

"Er moet voor een bepaalde tijd paal en perk gesteld worden aan niet-essentiële reizen", zegt Geert Molenberghs, biostatisticus en lid van GEMS. "Er zijn verschillende vormen waaronder dat kan gebeuren, dat moet de regering kiezen. Maar men kan bijvoorbeeld een negatief reisadvies geven, zodanig dat het reizen zeer zwaar ontmoedigd wordt. Ook met maatregelen die daarbij horen natuurlijk, zoals quarantaine en testen, heel strikt toegepast voor zij die het dan uiteindelijk wel nog doen."

De expertengroep vraagt ook om beter te controleren of de zogenoemde essentiële reizen wel écht essentieel zijn. "Heel wat van die reizen moeten verdwijnen”, zegt Steven Callens. Op Europees niveau moeten er ook meer afspraken komen over grensoverschrijdend verkeer, zegt het rapport.

Beluister het gesprek met Steven Callens in 'De Ochtend': 

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: