Advocaat aangehouden scheidsrechter: "Niet normaal dat onderzoeksrechter ook voor voetbalbond werkt"

16 oktober 2018
© Belga
Advocaat Hans Rieder ziet belangenvermenging in het onderzoek naar het voetbalschandaal. De onderzoeksrechter die het dossier behandelt, zit ook in de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond.

"Ik heb heel veel twijfels in dit dossier", zegt advocaat Hans Rieder. Hij verdedigt Bart Vertenten, de topscheidsrechter die vorige week werd opgepakt. Vertenten zou KV Mechelen hebben geholpen in een poging om in de hoogste voetbalklasse te blijven. Makelaar Dejan Veljkovic en enkele bestuurders van KV Mechelen zouden hem daarom gevraagd hebben. Daarbij wordt vooral gekeken naar de wedstrijd Antwerp-Eupen, op de voorlaatste speeldag. Vertenten floot toen onterecht een penalty voor een fout die een meter buiten het strafschopgebied werd gemaakt.

"Daarvoor kan mijn cliënt niks ten laste worden gelegd," vindt de advocaat. "Ik heb dat proberen te bewijzen met screenshots van die match, en met de verslagen van de voetbalbond. Meneer Vertenten heeft daar de instructies gevolgd van zijn lijnrechter, aangezien hij de fase zelf niet had kunnen zien. Na discussie en overleg is beslist dat de fase zich in de grote rechthoek had afgespeeld, en dus een strafschop waard was. Dat is verlopen volgens alle nationale en internationale regels."

"Alle vertrouwen dat mijn cliënt wordt vrijgelaten"

Maar de advocaat heeft dus vooral vragen over de onderzoeksrechter die de zaak beheert. "Ik laat het aan u over om te beoordelen of het normaal is dat het dossier onderzocht wordt door een onderzoeksrechter die lid is van de voetbalbond. Meneer Raskin is lid geweest van de licentiecommissie, en heeft nu een oordeel geveld over mijn cliënt. Ik vind dat het niet kan dat een onderzoeksrechter die een functie heeft bij de werkgever van mijn cliënt, nu een oordeel over hem velt. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de raadkamer gunstig zal oordelen en mijn cliënt zal vrijlaten. Meneer Vertenten heeft ook een onberispelijk verleden als nationale en internationale scheidsrechter."

De rechters van de raadkamer zijn nu aan het beraadslagen over de verdere aanhouding van de 9 verdachten. Na hun beslissing kunnen zowel de advocaten als het federaal parket nog in beroep gaan.

Beluister het interview met Hans Rieder:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'