Advocaat over vermoorde collega in Amsterdam: "Het is een kwestie van tijd voor er ook in Vlaanderen doden vallen"

18 september 2019
© Belga (Rik Waem)
Ook in België is het niet ondenkbaar dat er advocaten geliquideerd worden door criminele organisaties. "Als het regent in Amsterdam, druppelt het in Antwerpen." Dat zegt John Maes in 'De Wereld Vandaag'.

Op klaarlichte dag werd in Amsterdam een advocaat neergeschoten op straat. Het slachtoffer was advocaat in een belangrijke rechtszaak tegen een criminele organisatie.

Zo ver is het in ons land tot nu toe nog niet gekomen. Maar ook hier stijgt de druk op advocaten, zegt strafpleiter John Maes. "Criminelen gaan steeds verder, en proberen de advocaat te gebruiken voor de doeleinden van de organisatie", klinkt het.

"Ik heb het zelf ook al meegemaakt, net zoals veel collega's: iemand maakt een afspraak om langs te komen, soms onder een vals voorwendsel, gooit een zak geld op tafel en vraagt of hij een dossier mag inkijken. Je moet hen dan beleefd maar kordaat de deur wijzen."

Vooral jonge advocaten zijn kwetsbaar, omdat zij minder sterk in hun schoenen staan.

Criminele bendes steeds driester te werk

In Nederland is er meer drugscriminaliteit dan in België, aldus Maes. Maar ook hier gaan criminelen steeds driester te werk. "De intensiteit verhoogt. Vroeger ging het om honderd kilo cocaïne, nu gaat het om duizend kilo", zegt Maes. "Hoe groter de bedragen, hoe groter de belangen. Het is dus een kwestie van tijd voor er hier ook een slachtoffer valt. Als het regent in Amsterdam, druppelt het in Antwerpen."

Ik heb één keer mijn familie gebeld om te zeggen: "Bel de politie als ik niet binnen het half uur thuis ben"

Het is zeer uitzonderlijk dat een advocaat geviseerd wordt in afrekeningen. "Ik heb mij al één keer bedreigd gevoeld", zegt Maes. "Dat is al vele jaren geleden. Een bende werd verdacht van grootschalige oplichting. Een van de slachtoffers had een knokploeg gestuurd naar een van de beschuldigden. Ze hebben hem zwaar toegetakeld en gezegd: "Nu gaan we naar je advocaat". Mijn cliënt heeft mij en de politie daar gelukkig op tijd van op de hoogte kunnen brengen. Toen moest ik mijn familie bellen en zeggen: "Bel de politie als ik niet binnen het half uur thuis ben".

Beluister het gesprek met John Maes in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: