Advocaat van familie Tine Nys was (plaatsvervangend) lid van commissie die haar euthanasie nadien goedkeurde

23 januari 2020
Fernand Keuleneer (© Belga)
Fernand Keuleneer, de advocaat van de familie van Tine Nys, zat zelf in de commissie die haar euthanasie nadien goedkeurde. Dat bevestigt expert Wim Distelmans op het assisenproces in Gent, na een vraag van de verdediging. “Wij vielen bijna van onze stoel toen zijn naam viel” zegt Jef Vermassen in 'De Ochtend'. Hij is advocaat van Lieve Thienpont, de beklaagde psychiater.

Het was woensdag alweer een bewogen dag op het assisenproces in Gent. Vooral op het einde was er een opvallend moment. Jef Vermassen, advocaat van psychiater Lieve Thienpont, vraagt aan professor Wim Distelmans wie er allemaal in de commissie zat die de euthanasie van Tine Nys controleerde en goedkeurde. Zijn antwoord (onder meer)? "Fernand Keuleneer." Ofwel, de advocaat van de familie van Tine Nys op dit proces.

Meteen na die uitspraak is Keuleneer rechtgesprongen en vertelde hij: "Ik was plaatsvervangend lid, ik had geen stemrecht en ik was nog niet betrokken in dit dossier. Ik werd pas geconsulteerd in 2016." Zijn confrater, Joris Van Cauter, benadrukt dat nog eens: “Hij kende Tine niet, pas zes jaar later leerde hij haar kennen.”

Ik was plaatsvervangend lid, had geen stemrecht en was nog niet betrokken in dit dossier
Fernand Keuleneer

Na de zitting benadrukte Keuleneer: “Er is helemaal niets aan de hand. Dit is een storm in een glas water. Dit is al jaar en dag publieke informatie.” Maar de verdediging is niet van plan om het hierbij te laten. Christine Mussche, die de arts die de euthanasie uitvoerde bijstaat, benadrukt: “Morgen gaan we naar de stafhouder.” Die controleert de deontologie van de advocaten in haar of zijn regio.

Jef Vermassen: "We vielen bijna van onze stoel toen zijn naam viel"

De bekende strafpleiter Jef Vermassen is advocaat van Lieve Thienpont, de beklaagde psychiater. In 'De Ochtend' reageerde hij op het incident. “Wij vielen bijna van onze stoel toen zijn naam viel.” Volgens Vermassen stelt zich nu de vraag of meester Keuleneer nog als raadsman kan optreden terwijl hij een rechtstreekse getuige was.

“Maar van mij mag hij blijven, hoor”, voegt Vermassen eraan toe. Als Keuleneer zich zou terugtrekken, zou het proces namelijk vertraging oplopen en zou Vermassen een praktisch probleem krijgen: hij zou niet aanwezig kunnen zijn bij een ander assisenproces dat over een week van start gaat.

“Maar wat mij betreft en uit respect voor de jury, die een of twee weken naar huis zou moeten, zouden we misschien verder kunnen doen. Maar de stafhouder moet dit probleem in objectiviteit bekijken en hierover oordelen.”

Beluister het gesprek met Jef Vermassen in 'De Ochtend':

UPDATE

Fernand Keuleneer, de advocaat van de familie van Tine Nys mag niet aanblijven op het assisenproces nu blijkt dat hij zelf in euthanasie­commissie zat. (Lees meer op vrtnws.be)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: